Most a króm díszítőelemeket tiltaná be az EU

0

Számtalan belsőégésű, vagy éppen elektromos autón láthatunk még mind a mai napig króm díszítőelemeket melyek egyfajta eleganciát kölcsönöznek a járműnek. Azonban a krómozás közben keletkező füstgáz meglehetősen rákkeltő. Ezért az EU 2024-től teljesen meg akarja tiltani ennek a használatát.

Az EU indoklása szerint azért tiltaná be a króm használatát, mert ezen elemek előállítása során olyan rákkeltő anyagok keletkeznek, melyek ötszázszor mérgezőbbek, mint a gázolaj égésekor keletkező vegyületek.

A krómot nem csak az autók, motortorok díszítésére használják, hanem festékekben, textilfestékekben, lakkokban és különböző rozsdásodásgátló eljárásokban is hasznát veszik. Azonban léteznek füstgázcsökkentő szerek, de ezek sem jelentenek tényleges megoldást, mert ezek is hasonlóan környezetszennyezőek. Kalifornia állam azonban már megszavazta a krómozás betiltását, de csak 2039-től.

Hogy egy kicsit oszlassuk a tévhiteket, ma már nem minden krómozottnak tűnő alkatrész készül ezzel a veszélyes eljárással. A műanyagokon levő krómszerű felület például nem ilyen, sőt az autógyártók az új járműveknél már nem is használhatják a hat vegyértékű krómot.

A rendelet elfogadásával inkább a régi járművek felújítására szakosodott vállalatoknak, illetve krómozott alkatrészek gyártóinak lesz nehéz dolguk.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!