Megindult a Kia EV9 kiszállítása

0

Tavaly novemberben a Kia hatalmasat durrantott, amikor a Los Angeles Auto Show-n bemutatta az EV9 típusjelzésű elektromos behemótját. Akkor még ott volt a Concept utótag az elnevezésben, de mint aztán nem sokkal az első bemutatkozás után kiderült, megmaradt az EV9 típusjelzés, mint végleges név. Az EV9 másik érdeme, hogy rajta keresztül azt is tudni lehet, hogy miként fognak a közeljövő Kia modelljei kívülről kinézni. A linkelt sajtónyilatkozat úgy fogalmaz az EV9 kapcsán, hogy abban már benne vannak a soron következő Kia EV-modellek formavilága, ami ellentétek találkozása (Opposites united) néven fut ezen autó esetében:

A jármű dizájnját a természet ihlette és a törékeny tengeri ökoszisztémában lerakott hulladékból kinyert újrahasznosított anyagokat használ. A Kia Concept EV9 egy újabb fontos jelző számunkra az év eleje óta tartó hihetetlen utazás kapcsán. Miután egyértelművé tettük szándékainkat – hogy a fenntartható mobilitási megoldások globális vezetőjévé váljunk – ma büszkén mutatjuk meg a világnak teljesen elektromos SUV-koncepciónkat, amely egy fejlett, zéró károsanyag-kibocsátású hajtásláncot, a legmodernebb külső dizájnt és a modern stílust egyesíti. Egyben innovatív tech-alapú belső térrel rendelkezik.”

Csupán 4 hónap kellett ahhoz, hogy a tanulmányautóból végül létrejöjjön a sorozatgyártásra érett modell, idén március végén mutatkozott be a Kia EV9 SUV.

A Kia alapjaiban új és forradalmi műszakiságú globális elektromos padlólemezén (E-GMP) érkező újdonság egyszerre kínál dinamikus menettulajdonságokat és hosszú, akár több mint 541 km-es (WLTP ciklus szerinti) hatótávolságot, köszönhetően a 99.8 kWh kapacitású akkupakknak. 800 V-os ultragyors töltéssel az EV9 akkucsomagja akár 15 perc alatt 239 kilométernyi hatótávolság felvételére képes.

A Kia az EV9 alapváltozatával egy időben a GT-Line modellt is bemutatta. Ennek lökhárítói, keréktárcsái és tetősínjei is mások, miközben a fekete különleges árnyalatai határozottan elkülönítik az alapmodelltől.

Akkor a sajtóanyag nem beszélt arról, hogy mikortól kezdődnek a kiszállítások, ám most már ezt is tudni. Első körben hazai pályán, Dél-Koreában indul a buli, méghozzá június 19-én vehetők át majd az első darabok.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!