Új, tisztán elektromos modell bemutatására készül a kínai XPeng

0

Csupán bő 1 hónap telt el azóta, hogy az XPeng Motors bemutatta legújabb elektromos autóját, ami a G6 nevet kapta és máris itt a következő projekt, amin a kínaiak dolgoznak nagy serényen. Régebben nem volt ilyen serény a kínai csapat, de az idők változnak és a kínai XPeng-nek is fel kell venni a piac ritmusát. Az eddig jellemzően SUV, vagy crossover kategóriákban induló XPeng ezúttal más vizekre evez, hiszen a készülő X9 ezúttal az MPV (multi-purpose vehicle) kategória lehetséges vásárlóit célozza be magának.

A kategória nálunk inkább „kisbusz”, vagy „egyterű” neveken ismert, de a lényeg ugyanaz: egy olyan nagy méretű személyautó, aminek legfőbb célja, hogy minél több embert (jellemzően 5 és 7 fő között) tudjon szállítani a csomagokkal együtt. A korábban bumfordi formákat itt is átvették az SUV-ra jellemző arányok, de azért a lényeg belül nem változott szerencsére. Hiszen ebben a kategóriában az utastérben is számos okos megoldással találkozhatunk.

Szóval készülőben van az XPeng megoldása is egy tisztán elektromos MPV-re, amiről az XPeng Motors vezérigazgatója, He Xiaopeng elmondta, hogy a kínai autógyártónak az érkező X9 lesz a hatodik modellje és az első, ebben a kategóriában. Az X9 ráadásul Kínán kívül is meg fog jelenni. A vállalat különösen erősnek látja az érdeklődést egy ilyen modell iránt Európában és az Egyesült Államokban is.

Az XPeng X9-ről egyelőre csak egy olyan fotót tettek közé, amin a típusnév látható, szóval sokat nem tudni. Még az autó kinézetérő, sem annak technikai tudásáról. A hónap elején merült fel először egy MPV terve a döntéshozóknál, akik láttak fantáziát egy elektromos változatban. A döntés tehát megszületett és jön az X9, amiről az említett fotó a márka Weibo csatornáján jelent meg először nemrég.

„A G6 mellett az elmúlt időszakban az új X9 MPV-n dolgoztunk, ezzel fogjuk felfrissíteni hamarosan az MPV piacot”

Nemrég láthattuk, hogy más innovatív elektromos járművekkel foglalkozó cégek is hasonló utat járnak be. A Geely teljesen elektromos ZEEKR márkája január óta gyárt egy 009 névre keresztelt MPV-t Kínának, tehát van igény az ilyen autókra.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!