Hatalmas lendületet vett a kínai e-autógyártó az európai debütálás előtt

0

Valamit nagyon eltalált a Geely, amikor 2021 év végén létrehozták a ZEEKR termékcsaládjukat. A minőségi anyagokból építkező, prémium-kategóriás márka és annak első autója, a 001 nagyon erősen nyitottak rögtön a megjelenés után. A gyártóra hivatkozva elmondható, hogy egy ZEEKR 001 átlagára 53.000 dollár körül alakul és az eddigi megrendelések túlnyomó többsége a közép- és felső-kategóriás modellekre vonatkozik. A legutolsó értékesítési adat tavaly októberből való, akkor 50 ezernél járt az eladott 001-ek száma.

Néhány hónapot kellett csak várni a következő adatra, de az még ennél is kerekebbre sikerült. A ZEEKR ugyanis bejelentette, hogy elérték a 100 000 legyártott elektromos autót. A hírt a márka a saját Weibo oldalán osztotta meg. Ehhez a kellemes gyártási számhoz pedig csupán 18 hónap (548 nap) kellett, ha a gyártás indításától nézzük az idővonalat.

Ez a százezer darab már csak olyan gyártók fényében is igen szép, mint például a Rivian, vagy éppen a Lucid, akiknek mostanában erős gondjaik akadnak a gyártás felfuttatásával és bár régebben indították útjára autóikat, a közelébe se tudtak jutni a ZEEKR-nek.

Persze mondhatni, hogy a Geely erős anyagi hátteret adott ehhez az eredményhez, de ne felejtsük el, hogy az említett két amerikai márka is komoly dollármilliókat tudott összekalapozni eddig is. A most elért 100 000 legyártott Zeekr elektromos autó java a 001, ám idén januártól a 009 is erősíti a gyártási számokat.

A fiatal autógyártó első modelljének, a ZEEKR 001-nek a gyártása 2021 októberében kezdődött Kínában és csak az első hónapban már 199 elektromos autót szállítottak ki. Most pedig már ott tartunk, hogy 2025-re évi 650 000 legyártott autót tűzött ki célul a ZEEKR. Ha ez a két, viszonylag drága modell ilyen nagy eredményeket tudott elérni 1,5 év alatt, akkor érdemes belegondolni, hogy kedvezőbb árú X modell érkezésével még komolyabban meg fognak majd lódulni az eladások. Ha pedig az eladások pörögnek, akkor az évi 650 000 darabos célkitűzést is érdemes hajszolni.

További érdekes hír a ZEEKR-től az európai premier, amiről már konkrétumok is vannak: az első két célország Hollandia és Svédország és ahogyan mi is megírtuk, még az idén megérkeznek az öreg kontinensre.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!