Három hónap alatt tízezer elektromos autót gyártott a Zeekr

0

Nagyjából három hónappal a gyártás megkezdése után a Geely prémium elektromos autó márkája, a Zeekr bejelentette a tízezredik Zeekr 001 modelljének legyártását.

A Geely új, prémiummárkája a Zeekr a vártnál gyorsabb ütemben növeli a termelését és a szállítását. A Zeekr 001 gyártása csak október közepén kezdődött meg a Geely ningbói üzemében. A január elejei adatokból kiderül, hogy 2021-ben a Zeekr 6007 darab elektromos modellt gyártott és szállított le mindössze két és fél hónap alatt.

Januárban a Zeekr átlépte a négyezres határt, ezzel együtt pedig legyártotta a tízezredik elektromos autóját. Nem egészen 99 nap alatt a Zeekr rekordot döntött és nulláról tízezerre növelte a Zeekr 001 gyártását.

Továbbá a Zeekr bejelentette, hogy mostantól fokozatosan növelni fogja a termelést a hosszú szállítási idők elkerülése érdekében. Éppen ezért a 20 ezres darabszámot kevesebb, mint 99 nap alatt fogja elérni a Geely prémium e-autógyártója. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor a Geely 70 000 legyártott Zeekr 001 darabszámot tűzött ki 2022-re.

Hamarosan pedig tovább nőhet a kereslet a Zeekr tisztán elektromos modelljeire, ugyanis 2023-tól az európai piacon is megjelennek a 001-es modellek. Továbbá 2025-ig a márka hét modellre kívánja bővíteni a kínálatát és összesen 100 000 tisztán elektromos modellt kíván exportálni.

A Geely ningbói gyárának néhány részlete is mostanra ismertté vált. A Geely a Stellantis csoporthoz tartozó olasz automatizálási szakemberek segítségével (Comau) kifejlesztettek és felállítottak egy automatizált összeszerelősort elektromos hajtásrendszerekhez a ningbói gyárban. Ez automatizált gyártási műveletet tartalmaz állandó mágneses forgórészek, sebességváltók és elektromos hajtások összeszereléséhez. Az elektromos hajtásrendszer a Nidec egysége, de láthatóan maga a Geely szereli készre ezeket.

Emellett a Comau szerint a minőség-ellenőrzés és a tesztelés is automatizált lesz. Comau szerint a megoldás 40-ről 80 százalékra duplázza az üzem automatizálási szintjét. Mindez évente 120 000 jármű hajtásainak sorozatgyártását teszi lehetővé.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!