Európában tesztelik a kínai ZEEKR elektromos autóját

0

Svédországban, egy befagyott tavon kapták lencsevégre az Európába szánt, tisztán elektromos ZEEKR X névre hallgató kínai elektromos autót.

A ZEEKR X egy tisztán elektromos crossover a kínai Geely Grouphoz tartozó márkától. Szerintem nem kell senkinek sem bemutatni a Geely munkásságát, elég ha csak annyit írok, hogy a csoport alá tartozik a Volvo, Polestar és a Lotus márka is.

Február elején a ZEEKR megvillantotta a legújabb, tisztán elektromos modelljét ami a X nevet kapta. A BX1E belső kódnéven ismert ZEEKR X a Geely SEA platformján kap helyet, azaz ugyanazon a padlólemezen mint a ZEKKR első két sorozatgyártott modellje a 001 szedán és a 009 MPV.

Köztudott, hogy a kínai ZEEKR be akar törni az európai piacra és ennek egyik előszelével találkozhattak a szemfüles lesi fotósok. Ugyanis a ZEEKR legolcsóbb modelljének kikiáltott X névre hallgató modelljét Svédországban, egy befagyott tavon kapták lencsevégre. Azaz a kínai gyártó már javában dolgozik a ZEEKR modellek európai bevezetésén.

A lenti lesifotókon jól látható, hogy a dizájn látható részei, az álcázott karosszéria ellenére is szorosan illeszkedik a február elején megvillantott kínai változathoz. Nem úgy tűnik, hogy a kínaiak bármilyen stílusváltoztatáson gondolkodnának az európai modellen.

A fenti képek sajnos csak a ZEEKR X külsejét mutatják, így az autó belsejébe továbbra sem láthatunk be.

A kínai piacon kapható Zeekr X 4450 milliméter hosszú, 1836 milliméter széles és 1572 milliméter magas. Ezek a számok hasonlóak a 2022-es Toyota Corolla Crosshoz, amely 4460 milliméter hosszú, 1826 milliméter széles és 1646 milliméter magas. A ZEEKR X várhatóan 3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára. Továbbá a ZEEKR X várhatóan 200 000 jüan, azaz 29 620 dollár körül debütálhat. Yang Xueliang, a Geely Holding Group vezető alelnöke személyes Weibo-fiókján keresztül osztotta meg gondolatait, azaz hogy a ZEEKR nem dobna piacra olyan terméket, amelynek induló ára magasabb.

A ZEEKR X 2023 második negyedévében jelenik meg Kínában. Később pedig a márka megjelenik Európába is, kezdve olyan piacokkal, mint Norvégia, Hollandia vagy Svédország.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!