18 tisztán elektromos kukásautó járja Párizs utcáit

0

A Renault 16,19, 26 tonnás kamionjai egy újabb sikertörténet útján indultak el. Ezúttal Párizsban fog szolgálatot teljesíteni a tisztán elektromos kamionflotta, méghozzá az ilyen meghajtás szinte hangtalan suhanását kihasználva.

A Renault Trucks legfrissebb e-kamionja 2021 szeptemberében mutatkozott be, ezúttal a 19 tonnás kategóriában. Hasonlóan a korábban már bemutatott két kamionhoz, ebből is lesz egy normál és egy módosított méretű kivitel. Előbbi kamionok Renault Trucks D E-Tech, míg a módosított méretűek Renault Trucks E-Tech D Wide néven ismertek az érdeklődők számára. Ezzel a kamionnal a Renault kamionos üzletága immár jelen tud lenni a 16, 19 és 26 tonnás kategóriákban egyaránt, ami nem kis dolog. Az E-Tech D Wide kamionok gyomrában egy 200 – vagy 375 kWh-s akkupakk kaphat helyet, ami átlagosan 200 kilométeres valós hatótávot biztosít egyetlen feltöltéssel. Teljesítményük 260 és 360 kW (folyamatos), konfigurációtól függően.

Tavaly decemberben a Coca-Cola európai divíziója (Coca-Cola Europacific Partners – CCEP) már megrendelt 30 ilyen elektronos kamiont, amelyek közül az első öt kiszállított darab azonnal megkezdte a működését Antwerpenben és környékén.

A mostani beruházás értéke mintegy hétmillió euró és az elektromos járművekre való átállás az ügyvezető szerint „teljesen logikus lépés” volt. „A legtöbb kiszállításunk helyi, a telephelyeinkhez közeli szupermarketekbe és vállalkozóinkhoz szállítunk átlagosan napi 150 kilométert megtéve.” – magyarázza An Vermeulen.

Most pedig a francia hulladékkezelő vállalat, a Sepur döntött úgy, hogy a párizsi utcákra elektromos meghajtású szemétszállítókat küld. Bár a sajtóanyag francia nyelvű, egész sok érdekesség található meg benne. Például az, hogy a vállalat 18 elektromos kamiont vásárolt, hogy azok Párizs 13. kerületében gyűjtsék be a hulladékot, ezzel megspórolva a heti 100 begyűjtés-okozta károsanyag kibocsájtását a lakók orra alól. A városrész mintegy 180 000 lakosnak ad otthont. A Renault Trucks szerint a mostani flotta bevetésével a francia főváros déli részén, a 13. kerületben a hulladékgyűjtés már teljesen elektromos meghajtású gépekkel történik.

A Sepurnak összesen 2500 ember és 2000 jármű dolgozik a keze alá, aminek most csak egy kis részét váltja ki ez a 18 e-kamion, de a vállalat vezérigazgatója szerint ez csak a kezdet, folyamatosan fogják lecserélni a dízeles flottát elektromosra a következő években.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!