Romániában, a magyar határ mellett épülhet fel Európa legnagyobb napelemparkja

0

A brit Rezolv Energy november elején jelentette be, hogy a Monssontól megvásárolt egy 1044 MW kapacitású napenergia-projektet.

Várhatóan Európa legnagyobb napelemparkja Romániában, a magyar határ mellett, Arad megyében épülne fel. Közel a villamosenergia-átviteli hálózat magyarországi kapcsolódási pontjához. Előzetes számítások szerint az erőmű nagyjából 1,6 millió napelemből állna és évi 1500 GWh energiát termelhet, mely több mint 370 ezer háztartást látna el elektromos árammal.

Az Actis által, 500 millió euróval támogatott Rezolv Energy az év elején indult, hogy a fenntartható energia új korszakát építse Közép- és Délkelet-Európában.

A projekt jelenleg a fejlesztés végső fázisában tart, most már a technológiai megoldásokat és a hitellehetőségeket mérlegeli a Rezolv Energy. Amennyiben minden a tervek szerint halad, úgy 2023 első hónapjaiban megkezdené a napelempark építését a vállalat, mely 2025-re üzembe is állhatna.

Jelen állás szerint az 1044 MW kapacitású napelempark a világ tizedik legnagyobb napelemparkja lenne. Közel kétszer akkora, mint Európa mai legnagyobbja ami a nyugat-spanyolországi Cáceres tartományban található és 590 MW kapacitással rendelkezik.

Románia az elmúlt években rengeteg intézkedést tett a megújuló energiára való áttérésben. Több támogatást adott a házi napelemekre és jelentősen támogatja a vállalatok energiahatékonyságának a javítását. Továbbá Románia vállalta, hogy 2032-ig fokozatosan kivezeti a szénenergia függőségét, melyet megújuló, gáz- és atomenergiával helyettesít.

Jövőre pedig a romániai napenergia-piac átáll a tőkeáttételes (CfD) kereskedésre, melytől nagy fellendülést remélnek. Románia nemzeti helyreállítási terve szerint 2023 második félévében értékesítenek legalább 1500 megawatt kapacitást, majd 2025 első félévében további 2000 megawattot.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!