Nem vitték, ezért megszűnik a Mazda MX-30 értékesítése az USA-ban

0

Hivatalosan is megszűnik a Mazda MX-30 értékesítése az USA-ban, miután összesen 505 darabot adtak el belőle.

Hogy a Mazda első és egyetlen tisztán elektromos autója, az MX-30 mennyire mondható jó autónak, azt csak a tulajdonosok mondhatják meg hitelesen. Az európai eladásokról nincsen friss adat, de úgy tűnik, Amerikában eddig tartott a típus élete. Kivezetésre kerül hamarosan az MX-30.

Szemben az európaiakkal, az Államok-béli eladásokról viszont jöttek infók és ezek elég gyászos képet mutatnak az autó iránti érdeklődésről. A múlt hónapban 8, a 2022-es év eddigi időszakában ezzel együtt 505 darabot sikerült eladni a Mazda MX-30-ból. Azt viszont soha nem fogjuk megtudni, hogy a kevés eladásnak a viszonylag kicsi akkupakk, vagy más egyéb az oka. Azonban az eladott darabszámok magukért beszélnek.

A Mazda MX-30 padlólemezében egy 35,5 kWh kapacitású akku található, melyhez 105 kW (142 LE) teljesítmény és 264 Nm nyomaték társul. A típus WLTP hatótávja 210 km, ami az ilyen hatótávbecslésekhez képest sokszor tud rosszabb eredményt kiadni. Ennek fényében az MX-30 sokszor még a 200 km-s sem tudja hozni, ami 2022-ben elég soványka eredménynek mondható. Főleg ha azt nézzük, hogy mennyibe kerül itthon (11,5 millió Ft induló ár).

A Mazdának tavaly volt egy érdekes kijelentése az autó tudása kapcsán. Miszerint az átlagos felhasználónak, amúgy is van otthon második autónak egy belsőégésű autó, majd mennek azzal messzire:

Egy olyan, kisebb akkus elektromos autónak, mint amilyen a Mazda MX-30 is, sok előnye van: kisebb környezeti lábnyom. Felméréseink szerint a kis akkupakk ellenére még így is megfelelne a vásárlók 80 százalékának, akiknek már eleve van a háztartásukban egy nagyobb távok megtételére alkalmas másik járművük.”

Ugyanakkor ott van az a tény, hogy az elektromos autók egyik legjobb tulajdonságát, a rögtön meglévő nyomatékot is leszabályozza a Mazda. Nehogy a vevőiknek rossz érzést okozzon ez a tulajdonság.

Akármiért is, de a Mazda MX-30 útja véget ér az Államokban. A tervek szerint 2022 végéig lehet rendelést leadni, már amennyiben van valahol készleten. Ugyanis újabb darabokat nem szállít Amerikába a Mazda. Az értékesítés 2021 októberében indult a kontinensen.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!