Csak ekkor kell az érintésvédelmi felülvizsgálat a műszaki vizsgán

0

Az utóbbi időben, ahogy egyre több elektromos autó jelent meg Magyarország útjain, úgy lett egyre nagyobb káosz abból, hogy kötelező-e a tisztán elektromos vagy plug-in hibrid autók műszaki vizsgáztatása során az úgynevezett érintésvédelmi felülvizsgálat vagy nem.

Voltak vizsgaállomások akik kérték, de voltak olyanok is akik egyáltalán nem kérték. Az elektromos autósok Facebook csoportjaiban az erre szakosodott szakemberek pedig váltig állították, hogy kötelező. Holott egyáltalán nem volt kötelező. A sokak által kötelezőnek tartott érintésvédelmi felülvizsgálatot talán emiatt a KöHÉM rendelet szerint gondolták kötelezőnek a műszaki vizsgán:

6/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet 9. § (3) pontja: “A villamos meghajtású, valamint villamos berendezéssel felszerelt járműnek meg kell felelnie a vonatkozó érintésvédelmi előírásoknak.” – Nos, ha jobban megnézzük a rendelet akkor láthatjuk, hogy ez inkább a trolibuszokra volt igaz, mintsem a külső forrásból tölthető elektromos autókra.

A helyzet változott és végre tisztázták a kialakult káoszt. A Magyar Közlönyben 2022. augusztus 1-én jelent meg egy frissítés. A technológiai és ipari miniszter 9/2022. (VIII. 1.) TIM rendelete a közlekedési hatósági jogalkalmazással összefüggő egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. 5/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet 12. §-hoz (7a) bekezdéssel egészül ki:

“(7a) Az MR. 9. § (3) bekezdésében meghatározott követelmény teljesítésének ellenőrzése – a trolibuszok kivételével –, ha a hibrid és tisztán elektromos hajtáslánc elemei a vizsgálat során sértetlenek és gyári kivitelűek, nem része az időszakos vizsgálatnak.”

Magyarul, akinek a tisztán elektromos, vagy hibrid autója sértetlen és gyári kivitelű – nincs módosítás az autón – akkor annak nem kell az érintésvédelmi felülvizsgálat a műszaki vizsgára. A rendelet 2022. augusztus 6-tól lép életbe.