Új modellel lép globális piacra Kína legismertebb elektromos autógyártója

0

A Wuling bemutatta harmadik mikro elektromos autóját, az Air EV-t Jakartában.

Kína egyik legnagyobb dobása elektromos autós fronton a Wuling Hongguang MINI EV. Az a mini e-autó, melyből 2020 nyári bemutatkozása óta 600 000 feletti darabszámot hozott össze a gyártó és szinte minden hónapban a legkeresettebb elektromos autó címét is a magénak tudhatta.

Az Wulinggal kapcsolatban a legnagyobb gond talán az, hogy nem kapható Kínán kívül. Igaz, arról már volt szó, hogy Nikrob néven Európába is eljut és a tervezett 9900 dolláros ára ellenére is a kontinens egyik legjobb áru ajánlata lehetne. Kínában persze nem ennyi a Hongguang MINI, ugyanis ott már 28 800 jüanért, azaz körülbelül 1,4 millió forintért is hozzá lehet jutni. A különbséget az Európában elvárt biztonsági felszerelések és minőségi követelmények miatti átalakítások adják. Ám a Wuling most egy nagyot lép előre, ugyanis bemutatták harmadik modelljüket, amivel ráadásul hivatalosan is kilépnek Kínai határain túlra, ez lesz a Wuling Air. A premier az alábbi videóban nézhető vissza:

Az autó ugyanarra a padlólemezre épül meg, mint a már ismert Hongguang MINI EV és testvérmodellje, a Nano EV ami egy átcímkézett Baojun E200. Ezt GSEV (Global Small Electric Vehicle) platformnak hívja a gyártó.

Az Air EV a Wuling új, globálisan alkalmazott tervezési irányvonalait mutatja be, beleértve az új „Global Silver” logót. A stílusalapjai az alacsony fényszórók, az egyik oldalsó tükörtől a másikig tartó vízszintes sávba integrált LED DRL-ek, valamint a függőleges hátsó részt. Az Air EV csak kicsit nagyobb, mint a Mini EV. Hossza 2972 mm, szélessége 1506 mm és 1630 mm a magassága. Tengelytávja két méretben is választható lesz: 2009 és 1635 mm. Előbbi négy, utóbbi két üléssel kerül összeszerelésre. A nagyobb mérethez kiegészítő hátsó ablakok is megjelennek, hogy a hátul utazok se érezzék egy zárt dobozban magukat.

Nem csak méretben, de tudásban is tett némi extrát az Air-be a Wuling, ami itt már egy 40 lóerős elektromos motort jelent, 100 km/h végsebessel. Sajnos az akku kapacitása egyelőre nem ismert, csupán az LFP kémia megléte a cellákban. A gyártó szerint az Air képes lesz akár 300 km megtételére is. A Wuling Air ára Kínában 8250 dollárnyi jüantól indul. Az értékesítések először Kínában indulnak valamikor 2022 harmadik negyedévében.

Indonéziában a Wuling Air EV lesz a hivatalos autós partner a 2022-es G20-as csúcstalálkozón, amelyet Balin tartanak novemberben.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!