Itt a Toyota válasza a Tesla Powerwall-ra

0

A Toyota bemutatott egy otthoni akkumulátorcsomagok, ami méltán felveheti a versenyt a Tesla Powerwall-al.

Az elektromos autók sok előnye közül az egyik legjelentősebb az, hogy mi magunk is fel tudjunk tölteni azt a saját otthonunkban. Már amennyiben persze ehhez adottak a feltételek. Ha ezt meg tudjuk tenni, egy mai elektromos autó esetében minden teljes feltöltés után 2-300 km megtételére elegendő hatótávval indulhatunk a dolgunkra.

Ennek a lehetőségnek a teljes kimaxolása az, ha napelem által termelt energiát „tankolhatunk” az elektromos autónkba. Mellyel a valóban környezetbarát közlekedés mellett a lassan 7-800 Forintos üzemanyagokért sem kell a kutakra fáradnunk. Persze a napelemek által termelt energiát nem mindig tudjuk teljes egészében felhasználni és nem is áll rendelkezésre folyamatosan. Erre a problémára is létezik ma már könnyen elérhető megoldás, ami egy otthonunkba telepíthető akkupakkot jelent.

Egy nagyobb méretű hasábot képzeljünk el, ami egész nap gyűjti magába a napelem által megtermelt energiát, ezt aztán bármikor fel tudjuk használni akár az autónk, vagy a hálózat üzemzavara esetén otthonunk energiaellátásra. Az első ilyen, szélesebb rétegek számára is elérhető megoldással a Tesla lépett elő 2015-ben a Powerwall termékek révén, melyek a mai napig az egyik legsikeresebb termékek a kategóriában. Azóta jó pár autógyártó felismerte a lehetőséget és maguk is előálltak a saját megoldásukkal.

A legújabb belépő a Toyota, akik a saját otthoni akkupakkjuknak egy nem túl szerencsés, elég japán hangzású nevet adtak: O-Uchi Kyuden Redszer. A Toyota hasábja 8,7 kWh kapacitást biztosító cellákkal lett telepakolva és szükség esetén akár 5,5 kW teljesítmény is kivehető a rendszerből. Főbb tulajdonságai az alábbiak:

  • 445*198*698 mm-es méret
  • 193 kg-os tömeg (moduláris, több alkatrészből tevődik össze)
  • Kültéri használat (-20 és + 45 ℃ között)

„A Toyota Motor Corporation (Toyota) a biztonságos, hosszú élettartam, kiváló minőség, jó ár-érték arány és nagy teljesítmény elvek mentén fejlesztette ki az akkumulátorait, hogy a vásárlók nyugodtan használhassák azokat. Az O-Uchi Kyuden Rendszer sok év villamosított járműfejlesztését, valamint az autóiparban is használatos fedélzeti alkatrészeket és egységeket használ fel egy otthoni akkumulátor-tároló rendszer létrehozásához. A rendszer előrendelése már lehetséges, Japánban pedig augusztusban kezdődik az értékesítés.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!