Miskolcon is elektromos buszt tesztelnek

0

Május elején egy BYD tisztán elektromos eBus érkezett Miskolcra, ami mától, május 25-től róla a város útjait. Most azonban a megyeszékhelyen vendégeskedő BYD K9UB DW elektromos busz nem abból a 10 darabos flottából származik amit Miskolc városa idén rendelt meg.

A miskolci BYD elektromos buszok gyártása jelenleg is zajlik a BYD komáromi üzemében. A buszok összeszerelése a Kínában elkészült prototípust leszámítva teljes egészében Komáromban fog megépülni. A 12 méter hosszú, 82 fő befogadására alkalmas autóbuszokba a kínai gyártó továbbfejlesztett, a korábbinál nagyobb hatótávot garantáló, 383 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorcsomagját építik. A BYD szerint egyetlen töltéssel akár 356 kilométert is meg lehet tenni az új elektromos busszal.

Fotó: MVK Zrt.

A Miskolc által rendelt teljes flotta várhatóan július végére érkezik meg. Ősztől pedig már utazni is lehet a város útjain az elektromos buszokkal. A zéró emissziós járműveket, valamint a töltési infrastruktúrát az MVK Zrt. a kormányzati Zöld Busz Program keretében szerzi be mintegy 2,1 milliárd forintért, a beruházáshoz az állam 1,5 milliárd forint támogatást biztosít. A fennmaradó részt Miskolc városa önerőként fizeti a buszokba.

Az új BYD elektromos buszok 10 darab Euro 3-as motorral szerelt példányt vált le, melynek eredményeként az MVK Zrt. szerint éves szinten több mint 1600 tonna szén-dioxid kibocsátás takarítható meg.

Az elektromos buszt természetesen ingyenesen lehet igénybe venni s május 29-ig a 3A, a 4-es, valamint az 5-ös jelzésű viszonylatokon találkozhat vele a miskolci utazóközönség.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!