A Tesla texasi üzemét is támadják a környezetvédők

0

Eddig a Teslának csak Németország kapcsán főhetett a feje, már ha az ottani környezetvédő szervezetekkel való kapcsolatukra gondolok. A Giga Berlin megépítése kapcsán bizony számtalanszor emelték fel a szavukat a környezetvédők. Kezdetben a gyár megépítése miatt szükségessé váló fák kivágása miatt, majd a gyár által igényelt víz mennyisége miatt. Utóbbiról azóta bebizonyosodott, hogy nem volt alapja a félelmeknek, mert az extrán kötekedő német hatóságok is belementek végül a Tesla berlini igényeibe.

Amerikában nem szokott efféle gondja lenni a Teslának, minden építkezés és bővítés simán átment a döntéshozókon. Továbbá az ottani környezetvédők sem vonultak fel az építkezések elé transzparensekkel követelőzni. Azonban úgy tűnik, hogy a Giga Texas kivétel lesz.

Egészen pontosan az üzem akkugyártó részlegének igényeivel van gondjuk a reklamálóknak. Környezetvédők egy csoportja azt kéri Austin városától, hogy tartsa vissza a Tesla készülő katódgyárának engedélyét a vízkivétel és a Colorado folyó esetleges szennyezése miatt. Erről egy helyi magazin, az Austonia is írt.

Szerintük az akcióban olyan környezetvédelmi csoportok szerpelnek, mint a PODER, Texas Anti-Poverty Project, Hornsby Bend Alliance. Ezek a csoportosulások azt követelik a várostól, hogy várja meg az engedély jóváhagyását, amíg a vállalat kötelezettséget nem vállal a közösség bevonására és a környezet védelmére a víz kapcsán. A városnak küldött levelük szerint különösen aggódnak a vízellátás és a Colorado folyó esetleges szennyeződése miatt. Mint ismeretes, a Tesla akku és az ahhoz kapcsolódó katódgyártást is tervez beindítani a Giga Texasban.

„A Tesla jelenleg – 4,2 millió négyzetméteres autógyáruk mellett – egy mérgező akkumulátor katódgyár felépítését tervezi a Colorado folyó mentén, olyan városrészek közelében, ahol sokan már most sem jutnak kielégítő mennyiségű, megfizethető vízhez. Miközben a vállalat azt tervezi, hogy hatalmas mennyiségű vizet vételez majd Austin városa mellől, ipari tevékenységeihez. Számítunk Önökre, a képviselőinkre, hogy felelősségre vonják a társaságot a közérdek felé, mielőtt további károk érik a közösségeket és a környezetet.”

Mindeközben a Tesla elkötelezte magát amellett, hogy a Giga Texas környezeti hatását illetően „helyesen fog cselekedni”. Elon Musk még azt is megígérte, hogy a Giga Texas a nyilvánosság számára nyitott „ökológiai paradicsom” lesz.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!