Akkumulátor-összeszerelő üzemet nyit a Volvo Trucks

0

A Volvo Trucks a napokban jelentette be, hogy az idei év harmadik negyedévében megnyitja első akkumulátor-összeszerelő üzemét.

Az elektromos kamionok kapcsán mostanában feltűnően sokszor kerül elő a Volvo Trucks neve. Nem véletlenül. A Volvo legújabb sajtóanyaga arról beszél, hogy a Volvo Trucks gyára kap egy akkupakk összeszerelő üzemet is, elősegítendő a még gördülékenyebb gyártást. Az új üzemben kész akkucellákat fognak összeépíteni modulokba, majd komplett akkupakkokba. Az új akkumulátorgyárban a Samsung SDI celláit és moduljait a Volvo Trucks nagy teherbírású elektromos kínálatához szabott akkumulátorcsomagokká szerelik össze. Az összeszerelt akkumulátorcellák a Volvo FH, Volvo FM és Volvo FMX kamionokba kerülnek.

„Ez a beruházás is azt mutatja, hogy erős az elkötelezettségünk a kamion-alapú szállítmányozás villamosítása iránt. Meglátásunk szerint 2030-ra a világszerte eladott teherautók legalább 50 százaléka elektromos lesz, mi pedig 2040-re szén-dioxid-semleges vállalat leszünk.” – nyilatkozta Roger Alm, a Volvo truck elnöke.

Az új üzemben készülő akkupakkok mindegyike 90 kWh kapacitású és az ügyfél igényeitől függően akár 6 ilyen pakkot is be tudnak szerelni a kiválasztott elektromos Volvo kamionba, ami így akár 540 kWh kapacitással indulhat útnak. Az akkumulátorok száma az egyes vásárlók egyedi hatótávolság- és terhelhetőségi igényeitől függnek. A sorozatgyártás még az idén, 2022 harmadik negyedévében elindulhat.

További érdekesség, hogy az ide érkező cellák és az elkészült akkupakkok is úgy vannak kialakítva, hogy segítsék az újrahasznosítás minél könnyebben és gyorsabban megvalósítható folyamatait. Ha már újrahasznosítás, a Volvo kapcsán újra elmondjuk, hogy összefogtak az egykori Tesla alapító JB Starubel vállalatával, a Redwood Materials-al, elősegítendő a minél hatékonyabb újrahasznosítást.

Azt nem tudni, hogy az Amerikában lévő gyárba kerülnek-e majd egyszer ezek a kiszolgált cellák, vagy éppen olyan külsős cégekhez, mint a Hydrovolt? Azonban abban biztosak lehetünk, hogy ezekből a kamionokból származó akkucelláknak is méltó végső nyughelyük lesz.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!