Rendelhető a Volvo FH, FM és FMX elektromos kamionjai

0

A Volvo Trucks idejében ismerte fel, hogy hamarosan növekvő pályára áll az elektromos kamionok iránti érdeklődés. Ennek megfelelően időben meg tudták tenni az első lépéseket, hogy piacvezető márkává váljanak ezen a területen. Ez utóbbit egy kimutatás is alá tudja támasztani, ugyanis tavaly a Volvo Truck volt a legnépszerűbb elektromos kamion. Az európai eladások 42 százalékát a Volvo Trucks egyedül tudta begyűjteni.

Februárban már tudható volt, hogy a közepes méretű kereskedelmi járművek után az FH, FM és FMX modellek is megérkeznek az idén a Volvo Trucks kínálatába. Nem is kellett sokat várni, nagyjából 2 hónap után immár hivatalos sajtóanyagban tudatta a Volvo Trucks, hogy rendelhetőek ezek az elektromos kamionok is. Azonban egy apró szépséghiba van a dologban, jelenleg csak nyergesvontató rendelhető belőlük, a további változatok majd csak 2023-ban lesznek megvásárolhatóak. A gyártás az eredeti terveknek megfelelően Göteborgban történik. A trió 2020 novemberében mutatkozott be, melynek a legnagyobb szerelvénytömege 44 tonnában lett maximalizálva, ezzel még több árut tudnak majd megmozgatni a Volvo Trucks elektromos kamionjai.

Az FH, FM és FMX kamionok mindegyike három elektromos motorral érkezik alapesetben, együtt a Volvo Trucks által fejlesztett I-Shift váltóval. Az elektromos motorok összesített teljesítménye 490 kW, nyomatéka 28 000 Nm. A kamionok gyomrában 6 akkupakk teljesít szolgálatot, összesen 540 kWh kapacitással, ami a gyártó szerint hozza a 300 km-es hatótávot ennek a monstrumnak is. Töltési képességekből természetesen az AC és a DC képességek is megvannak. Előbbi 43 kW, míg utóbbi esetében 250 kW teljesítménnyel szolgálja majd a kamion tulajdonosát. A DC villámtöltés és egy megfelelő töltőoszlop párosítása esetén az akkupakk 80 százalékra való feltöltése 1,5 óra alatt megvalósítható. Legutóbb épp az FH-t kínozták meg egy kicsit a téli teszteléssel, amit a Volvo Trucks sajtónyilatkozata szerint az FH kiválóan teljesített.

Visszatérve a mostani sajtóanyagra, az igen rövidre sikeredett a konkrétumokat illetően, sajnos sem árak, sem várható darabszámok nem kerültek említésre, de remélhetően ezekről is hamarosan többet megtudunk.