A legmodernebb elektromos autógyár épül Debrecenben

0

2020 decembere egy igen emlékezetes hónap volt a magyar autóipar életében. Ekkor vált ugyanis biztossá, hogy a BMW egy gyárat fog építeni Magyarországon, méghozzá Debrecen mellett. A jó hírről akkor Szijjártó Péter számolt be:

„Ez egész Magyarország dicsérete, hiszen az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, és a BMW az autóiparban szerzett eddigi érdemeink alapján döntött úgy, hogy Magyarországon, Debrecenben teszi meg az elektromobilitás felé vezető nagy lépést”

Nem sokkal utána tudni lehetett, hogy a terület a BMW tulajdonába került. A kormány által vállalt infrastrukturális fejlesztések befejeződtek, és minden készen áll arra, hogy megkezdődjön először a belső infrastruktúra kiépítése, majd a gyár felépítése.

Bő két év múlva arról számolhattunk be, hogy elindulhattak a konkrét kivitelezési munkálatok. Az építkezés jelen szakasza a központi irodaépületet, a képzési központot, az adatközpontokat és a további infrastrukturális épületeket érinti. A termelőlétesítmények építése még ebben az évben megkezdődik. A debreceni gyár alapkőletételre 2022 júniusának elején kerül sor. 2022 év elején Hans-Peter Kemser vette át a BMW Group debreceni gyárának igazgatói feladatait. Hans-Peter Kemser sokéves szakmai tapasztalattal rendelkezik az autógyártás és az elektromos mobilitás területén.

Most pedig egy újabb BMW sajtóanyag érkezett, ami érinti és említi is a debreceni gyárat. Tekintve, hogy ez egy teljesen új üzem lesz, várható volt, hogy a legmodernebb technológiák fognak ide érkezni. Ez így is lesz, ami az iFactory megoldások bevezetését fogja jelenteni. A BMW iFACTORY gyártási stratégiája határozza meg a BMW csoport üzemeinek és gyártási technológiáinak jövőbeli orientációját, amivel „új mércét állítunk fel a rugalmasság, a hatékonyság, a fenntarthatóság és a digitalizáció terén” – mondta Milan Nedeljković, a BMW AG gyártásért felelős igazgatótanácsának tagja. A BMW iFACTORY nyitott megközelítést alkalmaz a technológiák terén, a környezetileg fenntartható koncepciókra összpontosítva.

A teljesen újragondolt megközelítés szerint a gyártásnak minél környezetbarátabbnak is kell lennie, ami Debrecen esetében 100 százalékban meg is fog valósulni: ez lesz az első BMW üzem, ami működése során teljesen mentes lesz a fosszilis üzemanyagok használatától.

„Debrecen lesz az első CO2-mentes járműgyárunk, és ez egyértelműen a fejlesztések élvonalába állít bennünket e tekintetben.”

Az üzem működéséhez szükséges energiának a jelentős részét közvetlenül a helyszínen állítják elő. A fennmaradó részt 100 százalékban megújuló forrásból fedezik, amelynek túlnyomó többsége regionális forrásból származik majd. A fenntartható termelés másik eleme a következetes gondolkodás. Ahol lehetséges, a gyártási anyagokat és erőforrásokat újra felhasználják. Például a marásból származó fémlevágásokat és reszeléket újrahasznosítják, míg a hűtésből származó hulladékhőt egy körbe táplálják a beltéri terek és a víz melegítésére. Az erőforrások megtakarítása jelentős gazdasági előnyökkel jár a vállalat számára – de az intelligens, hatékony megoldások környezetvédelmi szempontból is egyedülállóvá teszik a BMW-csoport termelését.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!