Megérkezett az első magánszemély e-autója a változás szigetére

0

Azt, hogy miként fog kinézni a világ, miután eltűnnek a belsőégésű autók teljesen, már most is megnézhetjük. Igaz, egyelőre csak egy elszigetelt közösségben vizsgálódva. Bár Norvégiában lassan minden újonnan eladott autó elektromos lesz, azért még jócskán vannak belsőégésű darabok használatban. Van azonban egy hely, ahol hamarosan azt láthatjuk, milyen hely lesz a világ, ha teljesen kikerülnek a képből a belsőégésű motorok.

Még 2020 novemberében írtunk arról, hogy kísérleti céllal a Volkswagen elhatározta azt, hogy egy görög szigeten belefog egy különös kísérletbe. Ennek lényege az, hogy minden belsőégésű járművet eltüntetnek a szigetről és helyükre elektromos meghajtásúakat tesznek. Ez a folyamat a közlekedés minden elemét érinti, tehát a robogóktól kezdve a teherautókig, mindent. Még a rendőrség, tűzoltóság és a mentők is ilyen autókkal fognak közlekedni.

Astypalea szigetén a program indulásáig csak fosszilis energiákat használó járművek voltak és sziget révén igen költséges volt ezek üzemeltetése, míg a telepített napelemrendszerekkel az energia nagy része helyben megtermelhető. Bő félévvel a döntés után már meg is érkeztek az első elektromos autók, akkor a rendvédelmi szervezetek flottájába. A Volkswagen ID.4. járművek átadására megérkezett a szigetre többek között a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess, a görög miniszterelnök Kyriakos Mitsotakis és a Külügyminiszter-helyettes Kostas Fragogiannis. Az eseményen az autók mellett felavatták az első magán és nyilvános töltőállomásokat is. Az avatási ünnepséggel vette kezdetét az a projekt, mellyel megkezdődik a sziget átalakítása az elektromos mobilitás teljes befogadására.

A program 2022-ben egy újabb lépcsőfokra lépett, ugyanis az első magánszemélyek is elkezdték megkapni a megrendelt elektromos személyautóikat. Leginkább Volkswagen ID.3-akat. Az eseményről sajtónyilatkozat is készült, ami alapján tudhatjuk, hogy például egy türkiz ID.3 Pure-t közvetlenül Chora, Astypalea fővárosának szélmalmainál adták át új tulajdonosának.  Thanos Papagiannis lett az Astypalea sziget első ID.3 tulajdonosa. Új elektromos járműve egy Volkswagen Golf 3-at vált fel.

De a további tételek között lesz jó pár ID.4 és e-up!, valamint a Seat MÓ eScooter 125 robogója. A projekt egyébként Smart & Sustainable Island néven fut és hamarosan jön a következő mérföldkő: idén nyáron a Volkswagen innovatív, teljesen elektromos mobilitási szolgáltatásokat indít a helyi cégekkel közösen. Az utazásmegosztás és a járműmegosztás célja a mobilitás javítása, ezzel együtt csökkenteni a szigeten lévő járművek számát.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!