Üzembe állt Amerika eddigi legnagyobb Megapack projektje

0

A Tesla és a Megapack terméke egy igen érdekes és sok esetben hasznos dolog. Mint energiatároló rendszernek, az egyik fő feladata az, hogy segítsen kiegyenlíteni a publikus villamoshálózat egyenetlenségeit. Továbbá fontos, hogy egy esetlegesen hozzákapcsolt napelemrendszer-által termelt energiát is tárolni tudja.

A világ számos pontjára eljutottak ezek a Tesla Megapack rendszerek, ám természetesen ezek között is van egy „leg-leg”. Amerikai cégként szinte adja magát, hogy ez a megaprojekt az Egyesült Államokban került telepítésre, a Kalifornia államban található Moss Landing erőmű mellett. 2020 tavaszán kapta meg a Tesla a jóváhagyást, hogy itt egy akkumulátortelepekkel ellátott erőművet hozzanak létre a helyén. Az átalakítás után a jelenleg szennyező, gáz üzemű erőmű helyén egy új, zöld és megújuló energiával működő, akkumulátorokon alapuló erőmű jön létre. Így feltehetőleg a világ legnagyobb ilyen jellegű erőműve lesz mivel közel 10× nagyobb, mint az ausztráliai Hornsdale-ben található Tesla erőmű. Az utóbbi létesítmény az építkezés idején 3× nagyobb volt, mint a földön létező bármelyik másik akkumulátortelep. Bő két hónapja még így álltak a munkálatok:

Nos, onnan csak ennyi idő kellett ahhoz, hogy megérkezzen a megrendelő PG&E vállalat közleménye arról, hogy a rendszer elkészült és üzembe is helyezték azt a 256 Megapack egységet (LG cellákkal), melyet összesen 33 darab hosszúkás betonalapzaton helyeztek el a kivitelezők:

„A Pacific Gas and Electric Company (PG&E) ma bejelentette 182,5 megawattos (MW) Tesla Megapack akkumulátoros energiatároló rendszerének (BESS) – az Elkhorn Battery néven ismert – üzembe helyezését a Moss Landing elektromos alállomásán, Monterey megyében.”

„A Tesla Megapack rendszer Moss Landingben történő üzembe helyezésével bevezetjük az elektromos rendszerek megbízhatóságának új korszakát és egyben jövőképet is nyújtani akarunk ezzel ügyfeleink számára. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megbízható és tiszta energiát biztonságosan szállítsunk oly módon, hogy a legnagyobb értéket érjük el ügyfeleink számára, azonban egyedül nem tudtuk volna megvalósítani ezt a projektet. Az ehhez hasonlókhoz olyan innovatív partnerekre van szükség, mint például a Tesla. Ők és a PG&E továbbra is a legjobb és legerősebb megoldások felkutatására és együttműködésére törekednek, hogy áttörést jelentő tiszta energia megoldásokat kínálhassanak ügyfeleink számára.”

A jövőben várhatóan 1,1 GWh-ra nőhet a rendszer kapacitása, amivel a világ egyik legnagyobb akkumulátor-rendszere lesz.