Európa legnagyobb napelem parkja nyílt meg Görögországban

0

Megnyílt Európa legnagyobb napelem parkja Görögországban. A mintegy 204 megawattos létesítményt Kozani város mellett helyezte üzembe az ország legnagyobb olajfinomító vállalat a Hellenic Petroleum.

Múlt héten adta át Görögországban a görög miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis Európa legnagyobb kétoldalas napelem farmját. A kétoldalú napelemek előnye, hogy mindkét oldalukon van napfényre érzékeny réteg, így a földre vetődő és onnan visszavert napfényt is hasznosítani tudják. Ennek köszönhetően a hatásfokuk is magasabb.

A kétoldalú szolárpark 204 megawatt teljesítményű, és a Görögország északi részén található Kozani városa mellett épült meg. Az építtető Hellenic Petroleum a Balkán egyik legnagyobb olajvállalata, de azt állítja, hogy fokozatosan tiszta energiát szolgáltató létesítménnyé alakul át. Megépítette Görögország legnagyobb napelemparkját, és állítólag energiatárolási lehetőségekbe is befektet. A görög miniszterelnök megígérte, hogy felgyorsítja a megújulóenergia-projektek engedélyezését, mivel az ország igyekszik leszokni a szennyező és költséges fosszilis tüzelőanyagok importjáról.

A most átadott park 75 000 háztartást lát el árammal és a következő hetekben csatlakoztatják az ország elektromos hálózatához. „Ez a projekt tükrözi nemzeti céljainkat a napból, szélből és vízből származó olcsó és tiszta energiával kapcsolatban” – mondta Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök a park avatóünnepén.

Görögország egyik célja, hogy 2030-ra megduplázza a megújulóenergia-kapacitását körülbelül 19 gigawattra. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Görögország túlteljesítette 2020-ra kitűzött célját azzal, hogy energiafogyasztásának 21,7 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezi, és 2030-ra 35 százalékra kívánja növelni ezt az arányt.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!