VW Csoport – egyes elektromos modellek 2023-ig elfogytak

0

A Volkswagen AG pénzügyi igazgatója, Arno Antlitz a héten elárulta, hogy a csoport tisztán elektromos modelljeinek egy része 2023-ig teljesen elfogyott. Míg a többi, még kapható modell esetén is sokszor hosszú várakozási idővel kell számolni.

Nem egyszerű manapság teljesen új autót vásárolni. Az csak az egyik dolog, hogy a magyar árképzést olyan tényezők nehezítik, mint a devizaárfolyamok folyamatos ingadozása. A másik jelentősen hátráltató tényező az új autók legyártása és az a várakozási lista ami folyamatosan nő.

Mindez elsősorban az egyre több alapanyagból jelentkező hiánynak (pl.: fémek, elektronikai vezérlőegységek) köszönhető és ezekre a nem túl jó dolgokra tesz rá egy lapáttal az ukrán-orosz háborús helyzet, ami jelentősen begyűrűzött az autóiparba. Ez leginkább azért van, mert számos nagy európai gyártónak van ott valamilyen beszállítója, akik most a konfliktus miatt nem tudnak eleget (vagy semennyit sem) szállítani ezekből a szükséges komponensekből. Az Automotive News szerint ezek miatt együttesen akár 700 000 darab új autóval kevesebb érkezhet Európa kereskedéseibe 2022 első félévében, ami közel 15 százalékos visszaesés.

Az elektromos autók esetében extra hátráltató tényező, hogy a növekvő olajárak miatt a többlet lecsapódik a benzin és gázolaj költségeiben. Így egyre többen akarnak elektromos autót venni, az amúgy is akadozó termelés közepette.

A Bloomberg arról írt a napokban, A Volkswagen AG pénzügyi igazgatója, Arno Antlitz szavaival élve a Volkswagen csoport bizonyos modelljeiből a tisztán elektromos meghajtásúak esetében elfogyott minden darab és 2023-ig nem is tudnak továbbiakat gyártani. A még kapható modellek esetében pedig sokszor hosszú várakozási időkkel kell számolni.

A VW csoport, melyhez a Volkswagen mellett az Audi, Porsche, Skoda és a SEAT is tartozik úgy látja, hogy az elektromos autók jövője a várnál jobban halad. Ennek egyik fő oka a nagy kereslet.

Mindez kiváló hír. Azonban vannak rossz híreink is. Például az akkumulátor-alapanyagárak folyamatos növekedése. A Volkswagen Csoport kénytelen tovább emelni az elektromos modelljei árát: „A nyersanyagok egyértelműen ellenszelet jelentenek számunkra. Előfordulhat, hogy az áremelések egy részét át kell hárítanunk a piacra.”

A legfőbb probléma az, hogy Ukrajnában közel 17 olyan cég működik, ahol a kábelkötegeket gyártják az autókba – ezeknek a többsége jelenleg egyáltalán nem üzemel. Szakértők szerint legalább 2-3 hónapba telhet míg a kábelkötegek gyártását más országokban megkezdik. A régióban Romániában és Marokkóban találhatóak ilyen üzemek.

Ilyen hátráltatók mellett ne csodálkozzunk azon, hogy 2023-ig elfogytak az új, megvásárolható elektromos autók. A sorok már a háború előtt is jelentősek voltak.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!