Téli környezetben is kitűnőre vizsgázott a Mercedes eEconic teherautó

0

A Mercedes-Benz a harmadik elektromos teherautójának, az eEconicnak a sorozatgyártására készül, mellyel az elektromos teherautó-ipar élére kíván állni.

Az elektromos meghajtású szállítójárművek is szépen fejlődnek, ahogy haladunk előre az időben. Képességeik révén sok olyan területen bizonyíthatják rátermettségüket, ahol a belsőégésű motorral szerelt járműveknek jobb lenne távol maradni. Erre tipikus példa a nagyvárosi környezet.

Az elektromos meghajtás kedvelői bizonyára tudják, hogy a városok és a lakott területek igazi ásza az elektromos hajtásmód. A Daimler, a Renault, vagy éppen a Volvo Trucks pontosan látja ezt az igényt és lehetőségként tekintenek a kihívásra. Előbbi szárnyai alá tartozik a Mercedes-Benz, akiknek viszont már most számos megoldásuk van jelenleg is az elektromos meghajtású árumozgatásra. Elég csak az eCascadiara, vagy éppen az eActrosra gondolnunk. Utóbbi típus elsősorban a tipikus „kamionos” feladatok ellátására készült, hosszabb távokre. Ennek a típusnak a városi verziója az eEconic, melynek az utolsó tesztjei (jelenleg téli környezetben) jelenleg is zajlanak, mielőtt a nagyközönség megvásárolhatná az eEconic modelleket. A sorozatgyártás várhatóan az idei év második felében indul.

Az év második felében, a sorozatgyártás megkezdése előtt, az akkumulátor-alapú elektromos Mercedes-Benz eEconic bizonyított az északi sarkkör téli tesztjén is. A -25°C-ig lehűlt jeges hőmérsékleten a Mercedes-Benz Special Trucks fejlesztőmérnökei a finnországi Rovaniemiben tesztelték az önkormányzati használatra szánt elektromos teherautót. A mérnökök többek között ezen a nagyon alacsony hőmérsékleten tesztelték az akkumulátorok, valamint az elektromos hajtáslánc és a kapcsolódó rendszerek viselkedését. A jármű akkumulátorait különböző töltőállomásokon töltötték fel, hogy ellenőrizzék a jármű és a töltőállomások kompatibilitását.”

Mivel az eEconic gyakorlatilag egy eActros, így azt is tudhatjuk, hogy technika szempontjából mit várhat a vásárló a pénzéért:

  • Két opció az akkupakkra vonatkozóan: 315, vagy 420 kWh (3x, vagy 4x 105 kWh). 400 km hatótáv, melyet a nagyobb akkupakkal érhetünk el, részleges terheltség mellett, vontatmány nélkül, 20 fok körüli külső hőmérsékletnél.
  • A kamion akkucellái a CATL-től érkeznek, míg az akkupakk összeszerelése Mannheim mellett történik. Az elkészült akkupakk 2,2 méter hosszú, 0,75 méter széles és 0,55 méter magas. Az akkupakk fémháza is itt készül.
  • Öntömeg: 40 tonna
  • Kettő, vagy háromtengelyes kivitelek
  • Teljesítmény: 400 kW (csúcs)
  • Két elektromos motor
  • Villámtöltés: 160 kW folyamatos, 200 kW csúcs.