Komoly frissítés érkezik az Audi Q4 elektromos autóhoz

0

A Volkswagen és a Skoda után az Audi is több frissítéssel tartja naprakészen a Q4 e-tron elektromos autóját.

Sok más gyártóhoz hasonlóan a Volkswagen Csoport is tartogat sok újdonságot a 2022-es modellévű elektromos modellek számára. Ezek egy része szoftveres újdonság, de vannak olyan újítások is, melyek hardver-szinten érkeznek, így ezeket nem tudják a régebbi modellek megkapni. De hát ilyen a technikai fejlődés. Arról nem beszélve, hogy ez egy kiváló eszköz arra, hogy a vásárlók érdeklődését folyamatosan fenntartsa az Audi is.

A Volkswagen ID.4 és a Skoda Enyaq a fentiek szellemében meg is kapta már a maga 2022-es újdonságait. Már csak egy modell hiányzott a listáról, az Audi Q4 e-tron. Szerencsére nem is kellett sokat várni, hogy megérkezzen a sajtónyilatkozat a vonatkozó újdonságokról.

Talán a legfontosabb újítás a nagyobb DC töltési teljesítmény, amit a nagyobb akkupakkos verziók fognak megkapni. Ez konkrétan a 82 kWh (76,6 kWh felhasználható) kapacitású kiviteleket érinti. Itt a töltési csúcsteljesítmény 135 kW-ra nő. Az akkupakk tekintetében apró érdekesség, hogy a Skoda és a VW érintett modelljeitől eltérően a Q4 e-tron akkucelláit másik gyártó szállítja, így lehet minimális eltérés a töltési időkben a három modell között. Az Audi szerint ezzel a Q4 40 e-tron (és a Sportback) esetében 29, míg a Q4 45 és Q4 50 e-tron esetében 36 perc a várható töltési idő 10-ról 80 százalékra. A legkisebb verziójú Q4 35 e-tron (58 kWh kapacitás, 125 kW teljesítmény) sajnos nem kapja meg ezt a frissítést.

A további fizikai változások egyike az utastérben keresendő, hiszen akár 11,6 colos kijelző is kérhető opciósan az infotaintment rendszerhez (MMI), melynek felbontása 1764 x 824 pixel. A másik pedig a külső megjelenést érinti, az újonnan elérhető a Black Optics Plus Package. Ez a Singleframe terület fekete díszítését jelenti, valamint fekete Audi gyűrűket. Az első és a hátsó lökhárító is feketére van fényezve, csakúgy, mint az oldalablakok díszítése. Ezen kívül az összes ilyen Q4 e-tron modell fekete színben érkezik (korábban csak az Edition One sajátja lehetett ez a szín).

Szoftveres fronton érkezik az Amazon Alexa az myAudi alkalmazásba. Valamint az autó fő szoftverébe implementálva, amivel akár az okosotthonunk eszközeit irányíthatjuk az autónkból, de számos más funkció is elérhető vele. A myAudi alkalmazás más területeken is megújul, például töltéssel kalkuláló útvonaltervezés, személyre szabható vezetői profilok az autóhoz, de a töltési teljesítmény is konfigurálható mostantól

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!