36 milliárd forintot fordít a magyar kormány a zöld busz programra

0

A magyar kormány tíz év alatt több mint 36 milliárd forintot fordít a zöld busz programra – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Pakson, ahol elektromos buszokra specializált járműtelepet adtak át.

Palkovics László elmondta, 2022-től kezdődően már nem szeretnék, hogy a 25 ezer főt meghaladó városokban lokális emisszióval rendelkező autóbuszok járnának. Tíz éven belül ezekben a városokban minden második autóbusz már emissziómentesen fog közlekedni. A miniszter felidézte, hogy a kormány komplett autóbuszstratégiát készített, amely a magyar autóbuszgyártás felemelését célozta meg. Magyarországon négy autóbuszt előállító gyár működik, a még ki nem cserélt 6 ezer autóbuszt teljes mértékben Magyarországon fogják legyártani.

Székesfehérvár, 2021. február 1. Utasok szállnak fel a menetrend szerint közlekedő elektromos meghajtású autóbuszra a székesfehérvári Piac téren 2021. feburár 1-jén. Ettől a naptól a Zöld busz demonstrációs mintaprojekt részeként egy hónapig egy elektromos meghajtású Ikarus City Pioneer típusú busz állt menetrend szerinti forgalomba. A kormány 10 év alatt 36 milliárd forint támogatást nyújt az önkormányzatoknak zéró emissziós buszok vásárlásához, ezt azonban megelőzi a mintaprojekt, ahol élesben tesztelhetők az elektromos buszok. MTI/Vasvári Tamás

A miniszter kitért arra, hogy Paks nemcsak a környezetbarát energiatermelésben jár élen, hanem ennek használatában is. Példaként említette, hogy két évvel ezelőtt a település tíz új, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt kapott, illetve ehhez szükséges infrastruktúrát működtet. A csütörtökön 300 millió forint beruházásban átadott irodaépület és szervizcsarnok alkalmas az elektromos járművek szervizelésére, vizsgáztatására, valamint egyéb karbantartására is.

A miniszter rámutatott arra is, hogy Magyarországon az összes károsanyag-kibocsátás 20 százalékát a közlekedés adja, amelynek jelentős részét a közúti közlekedés teszi ki. A kormány ezt a 20 százalékot csökkenteni szeretné, ezért is ösztönzik a városokat arra, hogy éljenek a környezetbarát közlekedés lehetőségével. Egy elektromos autóbusz beszerzéséhez a korábbi 30 százaléknál magasabb támogatást adnak.

Palkovics László jelezte: még márciusban kiírnak egy jelentős, zöld autóbusz támogatási lehetőséget, a döntéseket gyorsan meghozzák, hogy ki lehessen írni az autóbuszokra vonatkozó közbeszerzési eljárást. Palkovics László szólt arról, hogy az atomerőmű beruházás jól halad, egy évtizeden belül Magyarország a villamosenergia-ellátás területén önállóvá válhat, részben az atomenergia, részben a kiépülő megújuló erőforrások révén. Az atomenergetika a jövő energiaellátásának fontos eleme, enélkül a klímavédelmi célt nem lehet elérni – szögezte le a miniszter.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!