Napelemeket telepítenének a folyókra az Egyesült Államokban

0

A napelemek az elmúlt években egyre fontosabb szerepet kapnak a klímavédelem mellett vívott harcban. Melynek az egyik legfőbb célkitűzése a fosszilis üzemanyagú erőművek (pl. szén) kiváltása megújuló erőforrásokkal, mint amilyen a napelem is. A világon, így Magyarországon egyre több helyszínen jelennek meg a napelemparkok, melyek a telepítésük után folyamatosan termelik az elektromos áramot.

Ám mi van akkor, ha egy ilyen napelempark nem csak azzal szolgálja a fenti célt, hogy károsanyag-kibocsátás nélkül termel áramot, hanem a közvetlen környezetét is megóvja számos környezeti hatástól. Erre tipikus példa most az Egyesült Államokban először megvalósuló projekt, a Project Nexus. Ennek a lényege az, hogy folyók medre felé telepítenek napelemeket, melyek az áramtermelésen túl olyan előnyöket is ad, mint többek között megvédi a meder élővilágát is. Többek között gátolja az algaképződést, a meder oldalfalán burjánzó növényzet fejlődését és nem mellékesen a lefedett folyó vízének párolgását.

A Project Nexus a maga nemében az első ilyen munka lenne, de hasonló megoldások már készültek korábban Indiában. Az amerikai verzió Kaliforniában készülhet el, a San Joaquin völgyben. A projekt védnöke a Kaliforniai Vízügyi Hatóság (California Department of Water Resources) és benne van még a Turlock Irrigation District (TID), Marin megye illetékesei, a Solar AquaGrid, a The University of California és még számos résztvevő. A munkálatok 2022 őszén indulnak és 2024 végére fejeződnének be. Roger Bales professzor, a Kaliforniai Egyetem részéről így nyilatkozott:

„Kaliforniában a legtöbb eső és hó Sacramentótól északra esik télen, míg ezeknek a csapadékoknak a hasznosítása Dél-Kaliforniában történik. Ezért kígyóznak hatalmas csatornák az állam területén – ez a legnagyobb ilyen rendszer a világon. Becsléseink szerint az általuk szállított víz körülbelül 1-2%-a elvész a párolgás következtében a forró kaliforniai nap alatt.

Egy 2021-es tanulmányban kimutattuk, hogy Kalifornia csatornáinak mind a 4000 mérföldes lefedése napelemekkel évente több mint 65 milliárd gallon vizet takarítana meg a párolgás csökkentésével. Ez elegendő 50 000 hektár termőföld öntözésére vagy több mint 2 millió ember lakossági vízszükségletének kielégítésére. Azáltal, hogy a napelemes berendezéseket a már használatban lévő területekre összpontosítják, ahelyett, hogy beépítetlen területekre építenék őket, ez a megközelítés segítene Kaliforniának elérni a fenntartható gazdálkodási céljait mind a víz-, mind a földkészletekkel kapcsolatban.