A legbiztonságosabb besorolást érte el a Tesla Model Y

0

A Tesla Model Y a lehető legmagasabb biztonsági besorolást érte el az amerikai törésteszteket is végző Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) legújabb tesztjén.

Rég volt már nálunk Tesla törésteszt. Akkor is az Euro NCAP által elvégzett tesztekről számolhattunk be, ám most utazzunk távolabbi vizekre, pontosabban az Egyesült Államokba, ahol a helyileg legfontosabb tesztek egyikének számító IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) nevű szervezet nézte meg ezúttal, hogy miként teljesít a Tesla Model Y baj esetén.

A Tesla Model Y-t nem az IIHS töri össze először az Államokban, hiszen korábban az NHTSA is elvégezte a maga tesztjeit és az autó kiválóra vizsgázott, minden esetben hozta az autó az elérhető maximumot. Az NHTSA tesztje során akár csak az előd modellek, a Model Y is minden kategóriában 5 csillagot ért el. A teszteket egyébként videóra is vették így, ha valaki a saját szemével akarja látni, hogyan törik ronccsá az autót akkor az megteheti.

Visszatérve az IIHS-re, még 2019 szeptemberében a Model 3-at is alávetették a saját vizsgálataiknak, ami akkor az elérhető legjobb, TOP SAFETY PICK+ besorolást kapta. A szervezet szerint minden szempontból kiválóan teljesített a modell, melynek asszisztens- és kiegészítő biztonsági rendszerei is megfelelő eredményeket produkált.

Most, két évvel később a Model Y is ide jutott, alaposan megvizsgálták az ítészek az autó képességeit és hasonlóan a Model 3-hoz, az Y is megkapta a lehető legjobb értékelést, vagyis a TOP SAFETY PICK+ besorolást.

„A 2021–22-es Tesla Model Y, egy közepes méretű luxusterepjáró, ami megfelel a TOP SAFETY PICK+ díjnak az Insurance Institute for Highway Safety szervezet elvárásai alapján.”

Az IIHS nem rejtegette szerencsére az eredményeit, alább a videókon megnézhető, amint a Model Y-ok rommá törnek a tesztekben:

Írásos formában az alábbi eredmények születtek, melyeket angolul alább olvashatnak az érdeklődők:

A fentiek fényében elmondható, hogy aki egy Model Y-ban ülve balesetezik, jó eséllyel nem lesz komolyabb baja, hiszen az autó kiváló értékelést kapott ezúttal is. A Tesla elsősorban arról ismeretes, hogy az autóit elképesztő technológiai újdonságokkal látja el. Továbbá videójátékokkal és egyéb szórakoztató funkciókkal hangsúlyozzák, hogy milyen szórakoztató az autó. Azonban a cég kiemelt hangsúlyt fektet a biztonságra is és ebben is igen sikeresnek bizonyult.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!