A Northvolt legyártotta az első 100%-ban újrahasznosított akkuját

0

A Northvolt a Revolt újrahasznosítási programja keretében elkészítette első akkumulátorcelláját ami 100 százalékban újrahasznosított nikkelből, mangánból és kobaltból áll. A vállalat jelenleg a svédországi újrahasznosító létesítményének bővítését tervezi, hogy évente akár 125.000 tonna akkumulátor újrahasznosítására is képes legyen.

Az európai gigagyárként elhíresült Northvolt mostanában nem nagyon hallatott magáról, de ennek vélhetően az volt az oka, hogy keményen dolgoztak a kitűzött célok érdekében. Nyáron volt hírünk arról, hogy a betervezett éves 40 GWh-ról 60 GWh-ra bővítette betervezett gyártói kapacitását a Northvolt. Ebből nagy rész kerül majd a Volkswagenhez, akik közel 500 millió euróval támogatták meg a bővítéshez szükséges kivitelezési munkákat. De a Northvolt és a Volvo együttműködése is már ismert, ők közös gyárat terveznek építeni. Arról pedig nem is beszélve, hogy tervben van egy új, második Northvolt gyár megépítése.

Legyártott akkumulátor tehát bőven lesz és bár ezekkel egyelőre nem lesz gond, nem árt a Northvoltnak sem felkészülni arra, hogy mit kezd ezekkel a cellákkal, ha azok egy része visszakerül az ipar körforgásába és nem éppen egy energiatároló telepen (például Lengyelországban) lelnek végső nyughelyre.

Ha egy Northvolt-cella véglegesen az újrahasznosítás útjára lép, akkor sincs baj, hiszen a Northvolt egy ideje készül erre a folyamatra is. Tavaly nyáron volt hír, hogy összefogott a Northvolt és a Hydro és létrehozták közös vállalatukat ezen cellák semlegesítésére, Hydro Volt néven. A Hydro egyébként 2019 óta részvényes a Northvoltban.

A magasan automatizált létesítmény Norvégiában épült meg, a tervek szerint már az induláskor éves szinten 8000 tonna akkumulátort szétszedve. Ahonnan az akkumulátorokból származó nyersanyagok a Northvolt svéd telephelyére, míg az alumínium a Hydro újrahasznosító telepére kerül.

A közös vállalkozás, a Hydro Volt telephelye áll és a legújabb sajtónyilatkozat szerint elkészül az első olyan NCM akkucella, amit 100 százalékban újrahasznosított anyagokból gyártottak le. Az akkumulátorok újrahasznosítása Revolt néven fut és a mostani sikert meglovagolva évi 125.000 tonna akkumulátor újrahasznosítása a kezdeti cél. A vállalat szerint az újrahasznosított anyagokból legyártott cella tudása semmiben sem különbözik a „frissen bányászott” alapanyagokból készült celláktól. A teljes újrahasznosítási procedúra a svédországi Västerås melletti Northvolt Labs területén zajlik.

„Amit itt bemutattunk, az egy egyértelmű út az akkumulátorok életútjának teljessé tételéhez és hogy létezik fenntartható, környezeti szempontból előnyös alternatíva a hagyományos bányászat helyett az akkumulátorgyártás nyersanyagainak beszerzésére. Az újrahasznosítási folyamat az akkumulátorban lévő fémek 95%-át képes visszanyerni olyan tisztaságig, amely megegyezik a frissen bányászott szűz nyersanyag tulajdonságaival.”

A Revolt program Ett-ben jelenleg a legnagyobb mértékű európai újrahasznosítási projekt, amely a lítium, a nikkel, magnézium, kobalt és más nyersanyagok kinyerésére irányul. A Northvolt elárula továbbá azt is, hogy a 2030-ig keletkező közel 250.000 tonna akkumulátorra ők lehetőségként és nem problémaként tekintenek.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!