Zöld rendszám és előnyei ma Magyarországon

2

A zöld rendszám a környezetkímélő járművek (gépkocsik) megkülönböztető jelzése, amihez a jogalkotók kedvezményeket, jogosultságokat tudnak rendelni.

  • Ilyen például az ingyenes parkolás a következő városokban.
  • Amennyiben új autót vásárolunk, abban az esetben jár az   IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által lebonyolításra kerülő elektromos autó állami támogatás. A vissza nem térítendő támogatás a 11 millió forintos beszerzési ár alatt: elérheti a 2,5 millió forintot.
  • Nincs regisztrációs adó, átírási illeték vagy gépjárműadó.
  • A zöld alapszínnel ellátott autók mentesek a védett övezetek behajtási díja alól.
  • Nem kell cégautó adót fizetni.
  • Lízingeléssel cégautónak vásárolva az e-autó ÁFÁ-ja visszaigényelhető.
  • Éjszakai árammal otthon töltve kedvezményes kilométer-költség érhető el a hagyományos autókhoz képes, az ÁFÁ-t pedig a céges villanyszámlából a töltés után vissza lehet igényelni.

Zöld alapszínű rendszámra a zéró emissziós, a tisztán elektromos hajtású, illetve a robbanómotorral is rendelkező, de tisztán elektromos üzemben 25 vagy 50 km megtételére képes autók jogosultak.

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 60. paragrafusa szerint:

A KÜLÖNLEGES RENDSZÁMTÁBLA AZ E RENDELETBEN FOGLALTAK SZERINT JELZI A JÁRMŰ ÜZEMELTETÉSÉNEK JELLEGÉT VAGY TULAJDONOSÁT (ÜZEMBENTARTÓJÁT).

A fenti paragrafus 2. pontja az alábbiakat mondja (Megállapította: 467/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet 17. § (1). Hatályos: 2016. I. 1-től.):

A KÖZLEKEDÉSI IGAZGATÁSI HATÓSÁG
(…)
(G) A KÖZÚTI JÁRMŰVEK FORGALOMBA HELYEZÉSÉNEK ÉS FORGALOMBAN TARTÁSÁNAK MŰSZAKI FELTÉTELEIRŐL SZÓLÓ MINISZTERI RENDELETBEN MEGHATÁROZOTT KÖRNYEZETKÍMÉLŐ GÉPKOCSIRA VILÁGOSZÖLD ALAPSZÍNŰ,
KÜLÖNLEGES RENDSZÁMTÁBLÁT AD KI.

Mi számít környezetkímélő gépkocsinak?

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet I. fejezet 2. paragrafus 6. pontja

A RENDELET ALKALMAZÁSÁBAN KÖRNYEZETKÍMÉLŐ GÉPKOCSI: AZ ELEKTROMOS GÉPKOCSI TOVÁBBÁ A NULLA EMISSZIÓS GÉPKOCSI.

Az elektromos gépkocsi és a nulla emissziós gépkocsi fogalmát ugyanennek a jogszabálynak a következő két pontja definiálja:

A RENDELET ALKALMAZÁSÁBAN ELEKTROMOS GÉPKOCSI:

A) A TISZTÁN ELEKTROMOS GÉPKOCSI, AMELYNEK A HAJTÁSLÁNCA LEGALÁBB EGY ELEKTROMOS ENERGIATÁROLÓ ESZKÖZT, ELEKTROMOS ÁRAM ÁTALAKÍTÓ EGYSÉGET, ÉS OLYAN ELEKTROMOS GÉPET TARTALMAZ, AMELY A GÉPKOCSI MEGHAJTÁSÁRA SZOLGÁLÓ TÁROLT ELEKTROMOS ENERGIÁT MECHANIKAI ENERGIÁVÁ ALAKÍTJA ÉS A GÉPKOCSI MEGHAJTÁSÁHOZ MÁS ERŐFORRÁSSAL NEM RENDELKEZIK (5E KÖRNYEZETVÉDELMI OSZTÁLY);

B) A KÜLSŐ TÖLTÉSŰ HIBRID ELEKTROMOS GÉPKOCSI (PLUG-IN HIBRID GÉPKOCSI), AMELY GYÁRI KIALAKÍTÁSA SZERINT RENDELKEZIK OLYAN CSATLAKOZÓVAL ÉS ÁRAMÁTALAKÍTÓVAL, AMI LEHETŐVÉ TESZI AZ ELEKTROMOS ENERGIATÁROLÓJÁNAK KÜLSŐ ELEKTROMOS ENERGIAFORRÁSBÓL TÖRTÉNŐ FELTÖLTÉSÉT, ELEKTROMOS ÜZEMBEN A HATÓTÁVOLSÁGA – AZ ENSZ-EGB 101. SZÁMÚ ELŐÍRÁS SZERINT MÉRVE – LEGALÁBB 25 KM (5P KÖRNYEZETVÉDELMI OSZTÁLY);

C) A NÖVELT HATÓTÁVOLSÁGÚ HIBRID ELEKTROMOS GÉPKOCSI, AMELY A B) PONTBAN FOGLALTAKNAK MEGFELEL ÉS HATÓTÁVOLSÁGA TISZTÁN ELEKTROMOS HAJTÁSSAL LEGALÁBB 50 KM (5N KÖRNYEZETVÉDELMI OSZTÁLY).

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet I. fejezet 2. paragrafus 8. pontja

A RENDELET ALKALMAZÁSÁBAN NULLA EMISSZIÓS GÉPKOCSI: AZ A GÉPKOCSI, AMELY RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLATA SORÁN NEM BOCSÁT KI AZ E RENDELETBEN SZABÁLYOZOTT LÉGSZENNYEZŐ ANYAGOT (5Z KÖRNYEZETVÉDELMI OSZTÁLY).

Zöld alapszínű rendszám használata buszsávban:

Sajnos egyre több helyen olvasni illetve hallani, hogy a zöld rendszám egyik előnye a buszsáv szabad használata. Sajnos NEM HASZNÁLHATJÁK A BUSZSÁVOT a zöld rendszámmal ellátott autók. A KRESZ tiltja:

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, 36. paragrafus 8. pontja szerint:

(8)223 AZ AUTÓBUSZ FORGALMI SÁVBAN

A) A MENETREND SZERINT KÖZLEKEDŐ AUTÓBUSZ ÉS TROLIBUSZ, A VILLAMOS, TOVÁBBÁ 20 ÉS 6 ÓRA KÖZÖTT A KOMMUNÁLIS SZEMÉT SZÁLLÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ JÁRMŰ;

B) AZ AUTÓBUSZ- ÉS TROLIBUSZFORGALOM ZAVARÁSA NÉLKÜL

BA) HA AZ AUTÓBUSZ FORGALMI SÁVOT AZ ÚTTEST MENETIRÁNY SZERINTI JOBB SZÉLÉN JELÖLTÉK KI, ERRE UTALÓ JELZÉS ESETÉBEN (117/C. ÁBRA) A KERÉKPÁROS,

BB) KÜLÖN JOGSZABÁLY ALAPJÁN RÖGZÍTETT ÜZEMMÓDÚ MEGKÜLÖNBÖZTETŐ JELZÉST ADÓ KÉSZÜLÉKKEL FELSZERELT

BBA) SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÁSRA RENDSZERESÍTETT GÉPJÁRMŰ,

BBB) HIVATÁSOS KATASZTRÓFAVÉDELMI SZERVEK, A TŰZOLTÓSÁG ÉS A TŰZOLTÓ EGYESÜLETEK KÖZVETLEN HELYSZÍNI BEAVATKOZÁSÁRA RENDSZERESÍTETT GÉPJÁRMŰVE,

BBC) A RENDŐRSÉG KÖZRENDVÉDELMI ÉS KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI SZOLGÁLATI ÁGÁNAK KÖZVETLEN HELYSZÍNI BEAVATKOZÁSRA RENDSZERESÍTETT GÉPJÁRMŰVE,

BC) A BETEGSZÁLLÍTÓ GÉPJÁRMŰ,

BD) A SZEMÉLYTAXI,

BE) A KÉTKEREKŰ MOTORKERÉKPÁR ÉS A KÉTKEREKŰ SEGÉDMOTOROS KERÉKPÁR,

BF)224 KÖZLEKEDHET. MÁS JÁRMŰ ERRE A FORGALMI SÁVRA – A SÁV KERESZTEZÉSÉT ÉS A BEKANYARODÁSRA FELKÉSZÜLÉST KIVÉVE – NEM HAJTHAT RÁ. AHOL AUTÓBUSZ FORGALMI SÁV VAN, A MENETREND SZERINT KÖZLEKEDŐ AUTÓBUSZ ÉS TROLIBUSZ – A BEKANYARODÁS ÉS KIKERÜLÉS ESETÉT KIVÉVE – CSAK EBBEN A FORGALMI SÁVBAN HALADHAT.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!