Hatalmas energiatároló üzemet hoz létre Lengyelországban a Northvolt

0

Az európai Gigafactory néven elhíresült Northvolt nagyon bízhat a jövőben, pontosabban az akkucellákra vonatkozó gyártási számaiban, legalábbis mostani bejelentésüket olvasva, erre kell gondoljak.

Döntés született ugyanis arról, hogy Lengyelországban, egy közel 200 millió dollár értékű beruházás keretin belül egy olyan üzemet hoznak létre (pontosabban bővítenek), ami energiatárolási megoldásokat (ESS – Energy Storage Solutions) gyárt, konkrétan az ehhez szükséges akkupakkokat. Az üzem már 2018 októbere óta létezik a lengyelországi Gdanskban Northvolt Battery Systems Jeden néven, akkumodulok és az ehhez szükséges eszközök gyártásával foglalkoznak. A mostani 200 millió tehát leginkább bővítésre és fejlesztésre megy majd el.

A fejlesztési terv 2 ütemben zajlik le és a végére egy 50 000 négyzetméteres üzem lesz a mostani helyén. Az első fázis a tervek szerint 2021 tavaszán indul és 2022-re már termelni is tudna, méghozzá éves szinten 5GWh kapacitással. A második fázis még nincs beütemezve, de ha annak is a végére ér a Northvolt, akkor már évente 12 GWh kapacitásban tudnak előállítani olyan akkupakkokat, amiket leginkább a szigetes üzem napelemrendszerek esetében lehet felhasználni. A gyártáson túl Gdańskba kerülne a Kutatás és Fejlesztés is, ami a képzett munkaerőt szintén a régióba tudná vonzani. Ha a tervezett pozíciókat feltöltik az üzemben, akkor 500 új munkahely jön létre.

A Bloomberg szerint a Northvolt norvégiai üzemében (Skellefteå) készülő celláknak majdnem a 25 százaléka ide lesz irányozva, míg a maradék 75 százalék kerül az autóiparba, vagyis a plug-in hibrid és tisztán elektromos autókba. A vállalat szerint hatalmas növekedési potenciál van a területben, egyre nagyobb igény fog mutatkozni az energiatároló rendszerek után, legyen szó ipari, vagy lakossági igényekről. A Northvolt mostani üzemfejlesztése révén 2025-re a piac meghatározó szereplőjévé akarnak válni Európában, 15-25 százalékos piaci részesedéssel. Az ESS területén már van tapasztalat a vállalatnak, hiszen a Vattenfall vállalattal közösen már tavaly nyáron bemutatták a saját megoldásukat, ipari léptékben:

A robusztus szerkezet lítium-ion akkumulátorelemekből épül fel, és a dízel generátorok emisszió mentes alternatívájának szánják. A cég hangsúlyozza az eszköz mobilitását és sokoldalúságát, a felhasználási területe pedig hasonló, mint a Tesla termékeinek. Távoli hálózatok táplálása, gyenge hálózatok megerősítése, az elektromos járművek töltésének támogatása és az energiafelhasználás kiegyenlítése.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!