ZEEKR 001 – Kína megint villantott egy frankó elektromos autót

0

A ZEEKR egy teljesen új, luxus-kategóriás tisztán elektromos kombinak a sorozatgyártását indította el a napokban. Az első példányok már most hétvégén a szerencsés tulajdonosokhoz kerülnek.

A hétvégén egy újabb kínai elektromos autómárka indul el hódító útjára. A ZEEKR névre keresztelt luxus-kategóriás márka a Geely Holding Group égisze alatt született meg. Aki nem ismerné a Geely nevét, annak érdemes tudni, hogy öt csoport tartozik a Geely alá: a Geely Auto Group, ami magába foglalja a Geely Auto, Lynk & Co, Proton és Lotus márkákat. Második csoportjuk a Volvo Car Group, ahova a Volvo Cars és a Polestar tartozik, a harmadik a Geely New Energy Commercial Vehicle Group névre hallgat, ahova pedig olyan márkák tartoznak, mint a London ELectric Vehicle Company és a Farizon. Emellett még két csoportjuk van, amelyek oktatási, turisztikai és motorsport befektetésekkel és beruházásokkal foglalkoznak.

A ZEEKR 001 népes családba érkezik meg és a Geely saját fejlesztésű, tisztán elektromos autókhoz tartozó padlólemezére épül, ami a SEA (Sustainable Experience Architecture).

A ZEEKR márkát a Geely egyenesen a Tesla ellen állítaná hadrendbe. Első modelljük a ZEEKR 001 nevet kapta, aminek a gyártása a napokban kezdődött el Kínában. A hétvégén pedig elindulnak a kiszállítások a szerencsés vásárlóknak. A gyártás beindításáról a ZEEKR számolt be a saját sajtónyilatkozatában. A gyártás indításának apropóján egy kisebb ünnepséget is rendezett a vezetőség a gyárban, ahol 5G hálózat és több, mint 300 automatizált hegesztőrobot segíti a termelést.

Technika szempontjából eddig a teljesítmény (400 kW), a maximális nyomaték (768 Nm) és a dupla motoros kivitel tudható. A 0-100 km/h gyorsulás 3,8 másodperc alatt megy végbe és 34,5 méter alatt lassít le nullára erről a sebességről.

Az akkupakk kapacitása 100 kWh, amit 10-ről 80 százalékra 30 perc alatt lehet feltölteni és azzal 526 és 712 km (NEDC) közötti hatótávot tehetünk meg. A ZEEKR 001 három felszereltségi szintben (44.000 – 56.000 dolláros áron) vehető meg és egyik legfontosabb újdonsága az OTA frissítési képessége.

A márka hamarosan márkakereskedésekkel is készül, „ZEEKR Spaces” néven, melyből kettőt nyitottak Hangzhou és Tianjin városokban. Az idei év végig 10 kínai nagyvárosban pedig saját fejlesztésű, 360 kW-os villámtöltők is felbukkannak majd.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!