Norvégiában ismét a Tesla volt a legkeresettebb e-autó

0

Brutális mennyiségű modellt szállított ki Norvégiában a Tesla, és ez segítette a kaliforniai elektromos autógyártót, hogy ismét a legtöbbet eladott autók dobogóján szerepelhessen.

A Tesla visszatérése a norvég piacra csupán pár hónapja történt meg, de azóta folyamatosan jönnek az újabbnál újabb rekordok. Visszatérésről azért beszélhetünk, hiszen az elmúlt bő egy év nem igazán a Tesla időszaka volt Norvégiában. Tekintve a pandémiás időszak miatti gyárbezárást Amerikában és a (szerencsére csak) rövid ideig fennálló szállítmányozási káoszt még május környékén.

A fenti időszak alatt volt olyan hónap, hogy a Tesla Model 3-ból talán, ha 100 darabot sikerült eladni az országban, ami rémesen alacsony szám a márka korábbi havi eredményeihez képest. Az utolsó pár hónapban olyan elektromos autók lettek Norvégiában a legnépszerűbbek darabszám tekintetében, mint a Ford Mustang Mach-E. Ezzel persze nem a Ford érdemeit becsüljük alá, de a Ford és a Tesla egy kissé eltérő volumenben gyártanak (egyelőre) elektromos autókat.

Hogy a helyzet miért alakult így, az jó kérdés. Azonban a kínai Tesla üzem gyártási kapacitásának felfuttatásával úgy tűnik, hogy a Model Y újabb lökést ad a Tesla eladásainak, ezzel további magasságokba emelve azt a norvég autós piacon. A sanghaji üzem eredetileg azért épült, hogy a lokális kínai igényeket kielégítse, ám a német gigagyár folyamatos gáncsolásával egyre inkább oda jutott a dolog, hogy a kínai üzem látja most el Amerikán kívül Teslákkal a világot, köztük Európát is.

Augusztusban a Kínából érkező Model Y-okkal ismét a Tesla lett Norvégiában a legnépszerűbb elektromos autó márka, a növekedés pedig ahogyan az várható is volt, nem állt meg szeptemberben sem. A Norvégiában eladott új elektromos autók 77,5 százalékkal vannak jelen az eladásokban, ami újabb 5,5 százalékos növekedés az egy hónappal korábbi 72 százalékhoz képest. Lassan ott tartunk Norvégia esetében, hogy 10-ből 8 új eladott autó elektromos lesz.

„A szeptemberben regisztrált 17 992 darab új személyautóból 13 941 darab volt tisztán elektromos, ami közel 77,5 százalékos részesedést jelent. Tavaly ugyanebben a hónapban ez a részesedés csak 45,8 százalékos volt. Részletesebben nézve elmondható, hogy 2508 darab tölthető hibrid is értékesítésre került szeptemberben, ha így nézzük, akkor már 91,5 százalékos azon autók részesedése az új eladásokból, melyeknek külső forrásból tölthető akkumulátora van. A tavalyi szeptember is rekorder volt, akkor 15 552 darab tisztán elektromos adtak el Norvégiában.”

A Top10-es lista az alábbi szereplőkkel jött össze:

1. Tesla Model Y3564
2. Tesla Model 32218
3. Škoda Enyaq787
4. Toyota RAV4702
5. Audi e-tron672
6. Volkswagen ID.4659
7. Hyundai IONIQ 5652
8. Ford Mustang Mach-E600
9. Volkswagen ID.3456
10. Nissan Leaf410
Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!