Csúnyán megbukott a Mustang Mach-E a jávorszarvas-teszten

0

Csúnyán megbukott az elektromos Ford Mustang Mach-E a jávorszarvas-teszten, ahol 68 km/h felett már elkaszálja a bójákat keresztbe csúszó farával.

A kitérő manőver teszt, ismertebb nevén a jávorszarvas teszt, arra szolgál, hogy egy autó mennyire biztonságosan tud kikerülni egy hirtelen felbukkanó akadályt. Az elnevezés Svédországból ered, ahol 1970 óta végeznek az új autókon hasonló teszteket. A jávorszarvasok, akár 800 kilósak is lehetnek és a gímszarvassal ellentétben nem szökellenek tova az úton, ha valami közeledik feléjük, hanem csak úgy ácsorognak tovább, mintha mi sem történne, ezért tényleg csak kikerülni lehet őket.

A teszt nemzetközi hírnevet 1997-ben szerzett, amikor a Mercedes-Benz A osztályú autója megbukott ezen a teszten, a gyors manővertől felborult az autó. A teszt után számos változtatást végzett a Mercedes, hogy biztonságossá tegye az A osztályos autóit (ami végül az ESP menetstabilizátor kifejlesztését vonta maga után.)”

A fenti videóból kiderül, hogy az elektromos Mustang Mach-E 68 km/h felett már elsodorja a bójákat a keresztbe csúszó farával. A svéd Teknikens Värld szaklap csak 72 km/h-tól tekinti teljesítettnek a tesztet. A szakemberek szerint a puha futómű, a nagy kormányáttétel és a nem megfelelően hangolt ESP miatt már kisebb sebességnél is bizonytalanul viselkedik az elektromos Mach-E. 70 km/h felett válik furcsává és kezelhetetlenné az elektromos Ford.

A videóban részvevő két másik, hasonló elektromos autó, a Tesla Model Y és a Hyundai Ioniq 5 minden gond nélkül átment a teszten. A Model Y-ről éppen a múlt héten jött ki egy másik jávorszarvas-teszt videó:

Egyelőre még nem tudni, hogy a Ford mit fog lépni a gyenge teszteredményekre. De, hamarosan kiderül.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!