Musk szerint a Plaid elektromos motorja a legfejlettebb a Földön

0

Azt hiszem jogos a kijelentés, hogy az új Tesla Model S Plaid verziója sok értelemben hoz újdonságot és nem utolsó sorban még hátba verőbb gyorsulást a tulajdonosának. Ez természetesen a hajtásláncnak köszönhető leginkább. Azon belül az elektromos motorok tudásának, melyről folyamatosan szivárognak az infók, hogy milyen technikai csemegéket tartogatnak a világnak.

A múlt heti Plaid (és egyben Model S) bemutató során Elon Musk elárulta, hogy az újra gondolt és teljesen megújult motornak és a kétszeresére megnövelt hűtésnek köszönhetően a Plaid modell bírni fogja az egész napos gyorsulást és hajtást. Musk azóta további információkat is felfedett a hajtás szívéről, az elektromos motorról.

Legutóbbi információ szerint a Plaid motorok karbon borítást kaptak, hogy tartani tudják a lépést a fizikai behatásokkal, köztük a termelődő hővel. Ráadásul Musk az érkező új Roadster esetében még extrémebb tervezésű motorokat ígér, ezen motorokra alapozva. Sajnos a premier kapcsán a továbbra is rejtélyes Palladium project kapcsán nem sok újdonság derült ki.

Visszatérve az új szénszálas borításra, Musk elmondta, hogy az új technológia lehetővé teszi az elektromos motorok legújabb generációjának eljövetelét. Melyek még erősebbek és egyben hatékonyabbak is, fizikailag mégis kisebb testben lakozva. Ez konkrétan azt jelenti, hogy akár egy ember is képest egy ilyen motort felemelni és arrébb tenni, tehát a tömeg jelentősen csökkenthető. Musk kiemelte, hogy ennek az új motornak a gyártása is csupán azért lehetséges, mert a Tesla megépítette az ehhez szükséges gépeket.

„A szénszálas rostokat nagy nyomás segítségével a rotorra csévéljük. Az ehhez szükséges gépeket a Tesla Automation készítette. A szénhüvelynek kompresszió alá kell helyeznie a réz rotort, különben alacsony hőmérsékleten az fellazulhat a differenciális hőtágulás miatt. Az előterhelés szintén segít az állórész távolságának helyes megőrzésében.”

Lehetne még hosszan idézgetni Elon Musk technikai leírásait az új motorral kapcsolatban, de a lényeg az, hogy az új szénszálas technológia alkalmazásával az elektromos motorok fejlesztése és azok tudása egy új szintet képvisel. Musk szerint ez most a legfejlettebb elektromos motor a Földön.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!