Elektromos SUV 950 ezer forintért? Igen! De hol a trükk?

0

Az SUV-k népszerűsége többek között a sokoldalúságukban is rejlik, városi autózáshoz, vagy egy hosszabb családi hétvégéhez is hasznos társ lehet. Ugyanakkor, ha elektromos változatot szeretnénk, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Vagy mégsem?

Érdemes az Alibaba weboldalát nézegetni időről időre, ott található meg a cikkünkben is bemutatott elektromos kis csoda. Ami akár a legolcsóbb elektromos terepjáró nevet is megkaphatná. Persze lehet túlzás, nem egy böhöm óriásról beszélünk, a jármű az elejétől a végéig mindösszesen 2,9 méter. A motor tekintetében sem kell valami óriási teljesítményre gondolni, 4 kW-os elektromos motort építettek bele, amivel 52 km/h megtételére képes a jármű.

Hogy megválaszoljuk a címben feltett kérdést, itt a trükk. Ennyi pénzért persze hogy nem kapunk egy világraszóló teljesítménnyel rendelkező terepjárót, ami a benzines meghajtású testvéreivel fel tudná venni a versenyt. Ugyanakkor kapunk egy olyan zöld járművet, ami a városi közlekedést teljesen átalakíthatná.

Hozzávetőlegesen az olcsó elektromos SUV 615 kilogramm, illetve négy üléssel rendelkezik, tökéletes városi társ lehet.

Ne ítéljük el ezt a járművet és mondjuk rá, hogy hisz ez csak egy elektromos golf kocsi, nem is tévedhetnénk nagyot. A Lesheng K2 névre hallgató jármű számos olyan extrával rendelkezik, ami kényelmessé teheti a mindennapos használatot. Mire gondolunk pontosan? Légkondicionáló, 9 hüvelykes LCD kijelző, tolató kamera, állítható ülések, elektromos ablakok, pótkerék, de még távvezérlő is tartozik a járműhöz. 

Különböző akkupakkok közül lehet választani, a legkisebb opcióval 100 kilométeres hatótávra képes a jármű (60V 100Ah – 6 kWh ólom-sav akkumulátor), ami városi szaladgáláshoz tökéletesen passzol.

Nade most foglaljuk össze mit is tudunk erről a járműről?

Kicsi, kompakt, és elég jól néz ki, illetve a beszerelt extrákkal egy rendes autó komfort érzetét nyújthatja a tulajdonosnak. A hatótávot is el tudom fogadni, 100 kilométer a városban elég lehet. Nekem az egyetlen kérdéses pontja a maximális sebessége, személy szerint úgy gondolom, hogy az 52 km/h még városi közlekedéshez is kevés. Nem is beszélve arról, hogy vajon hogyan változik ez a szám, ha négyen ülnek benne csomagokkal együtt. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az áráról! 3200 dollár, forintba átszámítva 950 ezer forint körül van, ez az ár kategória pedig az elektromos kerékpárok árkategóriája. Így már egyből, megtudok barátkozni azzal az 52 km/h-val.

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.