DAF LF Electric, akár 280 kilométeres hatótávval

0

A DAF Trucks bemutatja az LF Electric típust: egy 19 tonnás, teljesen elektromos áruterítő tehergépkocsi városi felhasználásra. A korszerű jármű hatótávolsága akár 280 kilométer is lehet.

A DAF vezető szerepet tölt be a haszonjárművek elektromos hajtáslánc-fejlesztése terén. A DAF volt az első európai tehergépkocsi-gyártó, amely teljesen elektromos vontatót értékesített: A CF Electric járművet (bruttó járműtömeg max. 37 tonna) elsősorban áruházi áruterítésre és városközi szállításra tervezték. A DAF nemrég kibővítette elektromosjármű-kínálatát a kormányzott hátsó tengelyű, 6×2 kerékképletű CF Electric tehergépkocsival (bruttó járműtömeg max. 29 tonna), amely ideális például a nulla károsanyag-kibocsátású hulladékgyűjtéshez. A CF Electric tehergépkocsik már több százezer kilométert tettek meg kiemelt ügyfeleknél, így a DAF az ő tapasztalatukra is épít az elektromos hajtáslánc-technológia terén. Az új LF Electric a DAF legújabb olyan terméke, amely teljesen elektromos erőátviteli rendszerrel rendelkezik.

Az LF Electric e-motorja 250 kW névleges teljesítményt (370 kW csúcs) és 1 200 Nm névleges nyomatékot (3 700 Nm csúcs) biztosít. A teljesítményt egy 282 kWh (254 kWh effektív) bruttó energiatartalommal rendelkező lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorcsomag adja. Ez az LF Electric számára legalább 280 rendkívül csendes és „nulla károsanyag-kibocsátású” kilométert biztosít, amely több, mint elegendő a városi áruterítő fuvarozásban dolgozó üzemeltetők igényeinek kielégítésére.

A DAF úgynevezett LFP akkumulátorokat (lítium vas-foszfát) használ minden teljesen elektromos járművében. Ezek olyan legújabb generációs akkumulátorok, amelyek a fenntarthatóságot szem előtt tartva nem tartalmaznak kobaltot vagy magnéziumot. Emellett továbbfejlesztett kialakításuk nagyobb literenkénti energiasűrűséget tesz lehetővé, az akkumulátor kémiai jellemzői pedig a lehető legmagasabb szintű hőbiztonságot nyújtják. Az LFP akkumulátorokra 6 éves garancia vonatkozik, ami jól mutatja a DAF teljesítmény, megbízhatóság és tartósság iránti elkötelezettségét.

Az új DAF LF Electric különlegessége a „kombinált töltőrendszer”. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a tehergépkocsi a normál elektromos hálózaton keresztül legyen tölthető; ideális, ha a jármű a nap végén tér vissza a kiindulási ponthoz. Lassú töltéssel (400 V AC, 22 kW, 3 fázis) az akkumulátor 20%-ról 80%-ra 6,5 óra alatt tölthető fel. A teljes feltöltés (0%-100%) max. 12 órát vesz igénybe. Ha rendelkezésre áll erre a célra szolgáló berendezés, az akkumulátorok (650 V DC, 150 kW) gyorstöltése 20%-ról 80%-ra csupán 60 percet vesz igénybe, a teljes feltöltés pedig 2 óra alatt megtörténik.  

Az új DAF LF Electric opcionálisan 400 V-os e-PTO-val is kapható kiegészítő berendezések, például elektromos hűtőberendezés vagy elektro-hidraulikus daru tápellátásához. Emiatt nincs szükség külön generátorra, így az áruterítő tehergépkocsi teljes mértékben „nulla károsanyag-kibocsátású” lesz.

Az LF Electric jelenleg 19 tonnás tehergépkocsi-alvázként vásárolható, 5,3 vagy 5,85 méteres tengelytávval. A tehergépkocsi 11 700 kg-os felépítmény- és rakománysúly-terhelhetőséggel rendelkezik, amely a városi áruterítési alkalmazások többségénél elegendő.

Magától értetődik, hogy az LF Electric ugyanazzal a jellegzetes DNS-sel rendelkezik, mint a belsőégésű motorral felszerelt testvérei. Csakúgy, mint minden LF jármű, az elektromos verzió is könnyű beszállást, remek kilátást, kiváló járművezetői kényelmet és az iparág legszűkebb fordulókörét kínálja, így a manőverezhetősége kifogástalan. Egy minden járművezető számára tökéletes tehergépkocsi a városi áruterítéshez.

A Dana Inc. vállalattal szoros együttműködésben kifejlesztett DAF LF Electric gyártása májusban kezdődik meg az egyesült királyságbeli Leyland Trucks gyártóüzemben.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!