A Tesla Semi kaphatja meg először a teljes önvezetést

0

A Tesla a 2020 negyedik negyedéves eredményeinek ismertetésénél Elon Musk elárulta, hogy a Tesla Semi kapja meg először a 4. szintű önvezetést, még a személyautók előtt. Ez lesz tehát a cég első igazán autonóm járműve.

Musk tehát megerősítette, hogy a cég által gyártott kamionok lesznek azok melyek elsőként megkapják a 4. szintű önvezetést. Hozzátette, hogy ezeknek a járműveknek az esetében a legkönnyebb kivitelezni, mivel általában autópályán közlekednek, amik elég kiszámítható útvonalak.

Azt azonban nem tudja még mi lesz a második számú jármű, ami megkapja ezt a funkciót. Azonban itt érdemes figyelembe venni, hogy az Semi-ben is ugyan az a számítógép fog dolgozni, mint az összes többi járművükben, csupán a szoftver paramétereket kell átírni a mérete miatt. Például bizonyos kanyarok bevétele is teljesen máshogy zajlik egy teherautó esetében, mint a személyautóknál.

A Tesla szerint már 2021-ben megkezdődhet a Semi kiszállítása, Elon Musk azonban hangsúlyozta, hogy a mennyiség nagyban függ a 4680-as cellák gyártási volumenétől. Ugyanis nagy mennyiségre van szükség ezekből a cellákból, ám ez egyelőre még nem áll a rendelkezésükre.

Anrew Baglino, az erőátviteli és energiatechnikai részleg alelnöke elmondta, hogy a cellákat még nem kezdték el gyártani az autókhoz. Mivel a mérnökök tovább finomították a terveket, hogy a cellák még inkább megfeleljenek a vállalat teljesítmény- és költségcéljainak. Baglio továbbá hangsúlyozta, hogy most már minden lehetőség adott, hogy a 4680-as cellákkal elérjek a 2022-ra kitűzött 100 GWh-ás termelési céljukat.

Egyelőre egyetlen autóban sem használja a Tesla az új 4680-as cellát. A frissített Model S-be továbbra is a 18650-es cellákat építették be. Musk továbbá elmondta, hogy a Semi-be körülbelül ötször annyi cella fog kerülni, mint egy átlagos autóba.

Azonban a Semi-t nem lehet ötször eladni, tehát jobban megéri a személyautók gyártása. A Tesla valószínűleg az FSD technológia értékesítéséből befolyó összeggel akarja ellensúlyozni azt a pénzt, amitől elesik a Semi eladásainál. Mivel ez lesz az első igazán autonóm Tesla, bebizonyítva ezzel, hogy a technológia megfelelően működik.