Renault EZ-1, a városi elektromos autó

0

A Renault új kétüléses, kis városi autót jelentett be EZ-1 Prototype néven, ami jelentős hasonlóságot mutat a Twizy-vel. 

Az EZ-1 az első autó, amit a Renault a Mobilize új szolgáltatásának részeként fog piacra dobni. A Mobilize fogja fejleszteni az autók hardverét, szoftverét, szolgáltatásait, ők fogják tölteni az autókat és kezelni az előfizetéseket. Az új szolgáltatás keretein belül a Renault által gyártott autókat fogják különböző feltételek mellett megosztani/bérbe adni. 

A Renault a projekt keretein belül összesen 4 új modellt fog a piacra dobni, amelyeket majd a Mobilize új szolgáltatásán keresztül vehetnek igénybe a felhasználók. A Mobilize azonban nem csak ennek a négy járműnek a használatát tervezi, hanem egy komplett ökoszisztémát szeretne kiépíteni. Ennek a komplex rendszernek részét képezné az autók tárolása, töltése, a töltők helymeghatározása stb. 

Az EZ-1 50 százalékban újrahasznosított anyagokból készül majd, az ajtaja pedig üvegből. Ha pedig az autó már nem lesz használható akkor 95 százalékban tudják majd újrahasznosítani. A Renault azonban akkumulátorcserékkel szeretné minél tovább meghosszabbítani az élettartamukat. 

A jármű rendelkezik természetesen okostelefonos applikációval és olyan hasznos funkciókkal is, mint a kulcs nélküli nyitás és indítás. 

Az autó egyébként nagyon kicsi, mindössze 2,3 méter hosszú és igazán különleges kinézete van. Egy igazán modern kis városi autó összképét festi, köszönhetően többek közt a szögletes formavilágának, a különleges anyaghasználatának és az egyedi felniknek. 

Különösen jó látni ilyen kis városi autókat az évek óta tartó SUV/Crossover dömping közepette. Jó lenne, ha a városokat ilyen és ehhez hasonló kisautók lepnék el. Továbbá az is figyelemre méltó, hogy a Renault figyelt arra, hogy az autó újrahasznosítható anyagokból készüljön. 

A fenntarthatóság szempontjából fontos az, hogy minél kisebb autókat minél tovább tudjunk használni és ha már nem használjuk őket akkor újra tudjuk hasznosítani. A Renault pedig úgy tűnik lépett egyet ebbe az irányba és reméljük ez jelent majd valamiféle motivációt a versenytársai számára.