Elektromos mezőgazdász: Monarch önvezető traktor

0

A sok autós cikk után mostani cikkünk alanya egy felüdülés. Az elektromos meghajtás terjedése már túlmutat a személyautók piacán és szépen lassan megjelenik más területeken is. Legyen az áruszállítás, szemétszállítás, bányászat, vagy éppen a mezőgazdaság.

A földművelésben nem új dolog egy önjáró traktor, manapság is könnyedén megadható egy arra alkalmas munkagépnek, hogy GPS segítségével járjon be egy területet és végezze el a szükséges munkálatokat. Persze ennek komoly ára van egy hagyományosan csak emberi beavatkozással üzemeltethető géphez képest. Tekintve, hogy egy ilyen jármű sebessége igen lassú, az elektromos meghajtást itt is ideális terepre talál!

A technológiában rejlő lehetőségeket meglátta a Monarch márka is. A vállalat az Egyesült Államokban található és most piacra dobták saját megoldásukat, ami egyesíti az elektromos meghajtást és az önvezetést, ez a Monarch Tractor.

A fent említett két tulajdonságán felül ez a traktor a gépi tanulás eszköztárával is fel van vértezve, aminek segítségével folyamatosan tud javulni az üzemeltetés hatásfoka, köszönhetően a 360 fokos kamerarendszerből és az egyéb szenzorokból beérkező adatok folyamatos elemzésének és feldolgozásának! Ezen adatok mérete akár napi 240 GB is lehet és hogy ne menjünk el napjaink egyik legjobb lehetősége mellett sem, a járművet a tulajdonosa akár az okostelefonjáról is vezérelheti egy alkalmazás segítségével! Gyakorlatilag beütemezhetjük és utasíthatjuk a traktort a feladatok végrehajtására, ezzel nem kevés munkától mentesítve a tulajdonost!

A hagyományos mezőgazdasági funkciókon túl a traktor akár powerbank üzemmódban is tündökölhet, ami a lenti képen is megfigyelhető!

A traktor csúcsteljesítménye 55 kW (70 LE) és kétszer akkora nyomatékkal rendelkezik, mint egy belsőégésű motorral szerelt kategóriatársa. A vállalat egyik munkatársa, Carlo Mondavi így nyilatkozott a munkagépről:

„Negyedik generációs gazdaként első kézből láttam azokat a veszélyeket, amelyeket a gazdálkodás nemcsak a munkavállalók, hanem a környezet számára is jelent. A Monarch Tractor a biztonságosabb és fenntarthatóbb jövő felé mozdítja el a gazdálkodást azáltal, hogy megszünteti a káros emissziót és csökkenti a gyomirtó szerek iránti igényt”

A Monarch Tractor ára 50 000 dollárról indul és már most foglalózható 5000 dollár ellenében. A kiszállítások 2021 őszén kezdődnek!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!