„Autopilot Augmented Vision” – brutális amit a Tesla lát

0

A Teslás körökben már jól ismert Green nevü hekker feltörte a Tesla „Autopilot Augmented Vision” nevű funkcióját, ami betekintést enged abba, hogy mit is lát valójában az autó miközben aktív az önvezetés funkció. Az első ehhez hasonló kép több mint két évvel ezelőtt szivárgott ki. Akkoriban a projekt még sehol sem volt a jelenlegihez képest.

Az „Autopilot Augmented Vision” funkció lényege, hogy az autó Autopilot kameráinak képére szoftveresen rávetíti az autó a környező tárgyakat vagy más járműveket. Egyszóval mindent, amit az autó kamerái észlelnek és látnak, mindezt valós időben. Most pedig a „Green” fedőnevű hekkernek – aki egyébként rendszeresen szivárogtat a Teslák érkező funkcióiról – sikerült hozzáférnie az Augmented Vision-hoz. Meg is osztott egy több mint öt perces videót a funkcióról, ami egyszerűen lenyűgöző.

Ez a valaha látott legjobb betekintés az Autopilot belső működéséről. Jól látható, hogy mit ismer fel valós időben és hogyan is tervezi meg az útvonalat az autó. Green szóvá is teszi, hogy miért nem aktiválja a cég ezt a funkciót a felhasználói számára. 

Valóban érdekes kérdés, hogy miért nem élérhető ez a mód mindenki számára. Minderre egy egyszerű magyarázat lehet a kulcs a miért mögött: a Tesla nem szeretné, hogy a sofőrök folyamatosan a középső kijelzőt figyeljék. Mivel Autopilot rendszer hatékonysága ellenére az autóban továbbra is szükség van a sofőr teljes figyelmére. 

Az Augmented Vision segíthet a rendszerbe vetett bizalom megerősítésében azáltal, hogy láthatóvá válik annak működése. Azonban a túlzott bizalom jelenleg még veszélyes. A Tesla elismerte, hogy a legtöbb balesetett a bekapcsolt Autopilot mellett az okozza, hogy a tulajdonosok túlságosan is megbíznak benne. A bátor tulajok gyakran valamilyen módon kicselezve a rendszert alszanak, vagy telefonoznak vezetés közben.

Hosszútávon azonban elengedhetetlen a bizalom kialakítása annak érdekében, hogy rá merjük bízni magunkat azokra az önvezetési rendszerekre, amelyek már egyáltalán nem igénylik majd az emberi felügyeletet és beavatkozást.