Hamarosan érkezhet a tisztán elektromos Kia Sportage?

0
Reklám

A Kia Sportage új generációja már nemcsak mild hibrid, full hibrid és plug-in hibrid változatban, hanem teljesen elektromos meghajtással is érkezhet.

Spanyol lapértesülések szerint a Kia Sportage ötödik generációjának meghajtórendszer-portfoliójának részét képezheti majd az elektromos meghajtás is. Az autót egyébként 2021 áprilisában mutatják majd be és az év végén kezdik meg annak értékesítését. Azonban az akkumulátor-kapacitásról, teljesítményről vagy a hatótávolságról semmiféle információt nem közöltek. Továbbá a cikkben az információ forrását sem jelölték meg, ezért érdemes fenntartárokkal kezelni a leírtakat.

Koreai források azonban úgy értesültek, hogy az új Sportage a Hyundai Tucson hajtásait veszi át, ami azt jelentené, hogy nem lesz elektromos változat.

Reklám

Azonban, ha mégis érkezne elektromos kivitel a Sportage-ból, az igen figyelemre méltó lenne. Ugyanis a Sportage ugyanarra a platformra épül, mint a Hyundai Tucson, aminek a legújabb változatát szeptemberben mutatták be és abból sincs teljesen elektromos kivitel. A Hyundai az elektromos kompakt SUV szegmensbe az Ioniq 5-tel fog előállni mely már az E-GMP nevű moduláris elektromos járműplatformra fog épülni.

A Kia egy elektromos SUV vagy Crossover építését is tervezi az E-GMP platformra. A koncepció jelenleg „Imagine by Kia” néven fut. A feltételezhetően futurisztikusabb Imagine a platformjával és a 800 voltos akkumulátorával a tisztán elektromos meghajtás előnyeit hivatott hangsúlyozni. Azonban a Kia valószínűleg a hagyományos autók elérhető alternatívájaként pozícionálja majd a járművet, minden bizonnyal „versenyképesebb áron”.

Arra azonban még várnunk kell, hogy megláthassuk mit is sikerül kihozniuk az E-GMP platform adta lehetőségeiből, azonban biztosan nem véletlenül fejlesztették ki. A Kia e-Niro még olyan platformra épült, melyet kezdettől fogva különböző hajtásrendszerekhez fejlesztettek ki, beleértve az elektromos autókat is. Az, hogy ez igaz-e a nagyobb platformra, melyre a Sportage / Hyundai Tucson épült, azt egyelőre még nem tudjuk.

Emilio Herrera, a Kia európai vezetője korábban már beszélt arról, hogy a Ceed és a Picanto érkezhet tisztán elektromos kivitelben. A Sorento esetében azonban csak hibrid és plug-in hibrid változatokról beszélt.