Két helyi tisztségviselő szerint a Tesla egy akkumulátorgyár felépítését fontolgatja Indonéziában. Pletykák szerint, már folynak a megbeszélések az ügyel kapcsoltban.

A hónap elején elvileg a Tesla már folytatott tárgyalásokat az indonéz kormánnyal egy új nikkellel kapcsolatos vállalkozás létrehozásáról, ugyanis az országnak igen komoly nikkel tartaléka van. A közelmúltban pedig Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, bányavállalatokkal közös munkáról beszélt a nikkeltermelésük növelése érdekében.

Most azonban megtudtuk, hogy a Tesla Indonéziával folytatott tárgyalásai valójában egy teljes akkumulátorgyár felépítéséről szólhatnak az országban. Agus Gumiwang ipari miniszter elmondta a CNBC-nek, hogy a Teslával folytatott megbeszélés az akkumulátorgyárról „folyamatban van”.

Hirdetés

A gyár valószínűleg Batangban lenne, az indonéziai Közép-Jáva tartomány északi partján. 

Luhut Binsar Pandjaitan, a Tengerészetért és a Beruházásokért felelős koordinációs miniszter is kommentálta az esetet. Elmondta, hogy biztosítják a nikkelkészletüket a Tesla számára, ha az vállalja egy akkumulátorgyár felépítését az országban.

Azt mondtam, hogy ha idehelyezik a beruházásokat mi biztosítjuk a nyersanyagforrásokat. Tehát az árubázis szerep helyett becsatlakozunk az áramlatokba. Látni fogjuk merre is tartanak ezek az áramlatok. Ez egy fontos országgá teszi majd Indonéziát a globális ellátási láncban.”

Nem meglepő ez a feltételrendszer. Indonézia a világ egyik legnagyobb nikkel kitermelője, azonban nemrég betiltották a nikkelérc exportját annak érdekében, hogy ösztönözzék az ipart annak helyi feldolgozására.

Indonézia reméli, hogy az intézkedés arra ösztönzi majd a külföldi vállalatokat, hogy fektessenek be az országban olyan késztermékek gyártásába, amihez szükség van az ország nyersanyagára, mint például az akkumulátorgyártás.

A Tesla pedig törekszik az akkumulátorgyártása bővítésére. A múlt hónapban megrendezett Battery Day nevű rendezvényen részletezte a saját akkumulátorcella gyártásának bővítéséről szóló tervét. 2023-ra el akarják érni a 200 GWh-ás éves teljesítmény 2030-ra pedig a 3 TWh-ás teljesítmény a cél.

Az akkumulátorok ilyen példátlan szintű gyártásához pedig elsősorban szükségük van új gyárak megnyitására. Tovább szükséges kialakítaniuk egy összetett, de stabilan működő, globális ellátási láncot, ami tudja biztosítani a szükséges utánpótlást.