Újra itt az ősz, így ideje áttekinteni, hogyan alakultak az augusztusi elektromos autós eladások Európában. Az egész autópiacot tekintve továbbra is stagnálnak, vagy még rosszabb esetben csökkennek az új autók eladásai, de lassan már nem meglepő módon azt mondhatjuk el, hogy ez nem igaz az elektromos meghajtású kiadásokra. Számokban ez 171 százalékos növekedést jelent az előző év ezen időszakához képest.

Lehet abban valami, amikor azt hallom, hogy akinek van lehetősége kipróbálni az életet egy elektromos autóval, az utána már nem nagyon kívánkozik vissza belsőégésű motorral szerelt kocsiba, véleményem szerint ez is erősen közrejátszik az érdeklődés folyamatos növekedésébe! Köszönhetően az insideevs szerkesztőinek, mi is újra le tudjuk közölni az általuk készített grafikonokat, amik kiválóan szemléltetik a növekedést, ajánlott a citromsárga oszlop méreteit figyelni, ez jelzi a 2020-as számokat!

2020 augusztusában 97 500 elektromos személyautót adtak el a kontinensen, ami a bevezetőben is említett 171 százalékos bővülést eredményezte egy éve alatt. A júliusi kiugró adathoz képest ez némi csökkenést mutat, de még így is bámulatos. Az elektromos autók piaci részesedése Európában így már 11 százalék, ami azt jelenti, hogy 10-ből 1 személyautó már elektromos (plug-in hibird, vagy tisztán elektromos)! A teljes eddigi 2020-as eladási szám 612 000 darab.

Hirdetés

A két elektromos hajtáslánc népszerűsége fej-fej mellett halad: a tisztán elektromos járművek részedése az eladásokból 51,5 százalék (több, mint 50 000 db), de a plug-in hibridek sem szégyenkezhetnek a 48,5 százalékkal. Tekintve, hogy utóbbi kategória növekedésének mértéke 285 százalékos, míg a tisztán elektromosé „csak” 112 százalék, így elmondható, hogy csak idő kérdése, hogy a plug-in hibrid legyen a legnépszerűbb elektromos hajtáslánc. Az alábbi táblázatban látható az Európai Top 20 és látható, hogy a Tesla Model 3 augusztusban ismét az első helyen van, megelőzve a régi öreg elsőt, ami a Renault ZOE.

Ők ketten állandó harcban vannak az első helyért, vajon melyikből adnak el többet 2020-ban? A kontinens legnépszerűbb plug-in hibridje jelenleg a Ford Kuga! Norvégia kedvenc SUV-ja (Audi e-tron) európai szinten csak az 5. legnépszerűbb elektromos típus!