A Porsche Taycan számos hasznos funkciót kap a 2021-es modellévben!

0

Bár a Porsche még csak hivatalosan két éve mutatta be a Taycan elektromos sportautót, a 2021-es modellév már most tartogat számos új funkciót! A gyártás 2019 szeptemberében indult meg a márka Zuffenhausen-béli gyárában és idén nyárra már elérte a 4480 darabot a 2020-as évben kiszállított autók száma.

A modell tehát friss, így a Porsche mai sajtónyilatkozata értelmében az új funkciók mellé a hajtáslánc változtatása nem várható, az újdonságok leginkább a szoftveres háttérben keresendők!

Intuitív head-up display és intelligens alvázemelés a Smartlift funkcióval

A színes head-up kivetítő mostantól már elérhető, ez a releváns információkat közvetlenül a vezető látóterébe vetíti. A kijelző több részre osztott lesz, melyeken többek között a legfontosabb információkat, állapotokat és ideiglenes tartalmakat (pl.: bejövő telefonhívás) lehet figyelemmel kísérni.

Az adaptív légrugózású modellekbe beépített új Smartlift funkciónak köszönhetően a Taycan úgy programozható, hogy automatikusan megemelkedjen bizonyos, ismétlődő helyzetekben, például gyorsulásoknál vagy autópályákon.

Function on Demand (FoD)

Köszönhetően a Function on Demand lehetőségnek, a Taycan tulajdonosának lehetősége lesz bizonyos funkciók és extrák utólagos megvásárlására és aktiválására az autó menürendszeréből. A szükséges szoftverfrissítés OTA (Over The Air) módon érkezik meg az autóhoz, nem szükséges márkaszerviz felkeresése. Ilyen szolgáltatás lesz például a PIRM (Porsche Intelligent Range Manager – intelligens útvonaltervező, ami az autó hatótávját és az elérhető töltőket figyelembe véve tervez útvonalat), de olyan funkciók is aktiválhatóak lesznek (pl.: aktív sávtartó asszisztens), amik bizonyos szenzor meglétét feltételezik, mondjuk az adaptív tempomatot.

A kiválasztott funkció megvásárlásakor eldönthető, hogy arra véglegesen szüksége van a tulajdonosnak, vagy egy bizonyos időre bérleti díjat fizet csak azért. Utóbbi esetében egy három hónapos ingyenes periódussal kedveskedik a tulajdonosnak a Porsche. A funkciót az autó menürendszeréből kell kiválasztani, és regisztrált bankkártyával történik a fizetés. A funkció aztán mobilnetes (vagy WiFi) hálózaton keresztül érkezik meg, annak települése után pedig már használható is a funkció.

Fejlett töltési funkciók

Egy Taycan tulajdonosának nem kell aggódnia a különböző szolgáltatók töltőinek működése miatt, hiszen a Plug & Charge szolgáltatás az ISO 15118-as szabvány segítségével automatikusan indítja a töltést, miután a töltőkábel csatlakoztatva lett az autóhoz. A többit a háttérben lebeszéli a Porsche és az adott szolgáltató rendszere, többek között a fizetést is!

2021-től a töltés teljesítménye is szabályozható lesz, megelőzendő a nagy teljesítményű töltések okozta degradációt. Természetesen, ha nem él a funkcióval a tulajdonos, az alapérték marad a beállított, vagyis a 270 kW.

Színek és karboncsomag

Az ilyen bejelentések szinte kötelező eleme az új színek megjelenése is, ilyenek most: Mahogany Metál, Frozenberry Metál, Cherry Metál, Coffee Beige metál, Chalk, Neptune Blue és Ice Grey Metál.

Egyike az új színeknek: Mahagóni metál

A most még csak a Taycan Turbo S esetében elérhető Carbon Sport Design csomag 2021-től minden Taycan kivitelhez kérhető majd.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!