Magyar startup nyújt megoldást az e-autózás legnagyobb kihívására

1

Az elektromos autózás egyik legnagyobb kihívására, a hosszú távú utazások megbízható és gyors tervezésére kínál megoldást a Volteum applikáció. Az alkalmazás fejlesztését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló startup csapat végzi, akik 2019 májusában egyedülálló ötlettükkel nyerték meg a legnagyobb hazai energetikai startup versenyt, az MVM EDISON-t.  

Az alkalmazás megkönnyíti és lerövidíti az utazástervezés folyamatát az elektromosautó-tulajdonosok számára, így mindössze pár kattintással kényelmesen és egyszerűen létrehozható akár egy bonyolultabb útvonal is. Az applikáció hátterét egy olyan algoritmus alkotja, amely képes megbecsülni, hogy az autónk mikor fog lemerülni, szükség esetén pedig az optimális töltőpontokat is beiktatja a sofőr számára. De hogyan is csinálja ezt az alkalmazás? „Az elektromos autó hatótávja az utazás során egy könnyen változó érték, külső és belső paraméterek összetett függvénye. Az alkalmazás figyelembe veszi az autó műszaki paramétereit és specifikációit, az útvonalszakaszokon érvényes sebességkorlátokat, a környezeti hőmérsékletet, a klíma- és fűtéshasználatot, valamint a domborzati viszonyok és földrajzi paraméterek változását a teljes megtervezett út során” – mondta Tóth Zsófia, a fejlesztő cég ügyvezetője.

Az applikációba belépve Google-alapú térképnézet fogadja a felhasználókat, itt láthatók a töltőpontok. Az útvonaltervezés funkció könnyen elérhetővé válik, a képernyő alján a célállomást beírva felúszik az útvonaltervező nézet. A kiindulási állomás alapértelmezetten az aktuális tartózkodási helyünk, a tervezéshez természetesen köztes megállókat is könnyen hozzá tudunk adni. Az alap nézetből lejjebb csúsztatva ki tudjuk választani a tervezéshez használt autónkat, beállítani az utazás paramétereit, valamint az útvonalopciókat (fizetős utak, kompok, valamint autópályák). A paraméterek beállítása után az útvonaltervezés gombra kattintva az applikáció tervez, majd a térképen megmutatja számunkra az ideális útvonalat, valamint a köztes megállókat és a szükséges töltőpontokat is. A képernyő tetején átléphetünk a megállók nézetbe, ahol bővebb információkat találunk a tervezett útvonalról, mint távolság, utazási, vezetési és töltési idő. Az egyes megálló pontok kattintással könnyedén lenyithatók bővebb információkért. Az indulás gombra kattintva az applikáció átülteti a megtervezett utat a kedvenc navigációnkba, legyen az Google Maps, Waze, vagy Apple Maps. Ezután indulhat is az utazás!

Az útvonaltervezés mellett a főképernyő tetején közvetlenül átléphetünk az applikáció másik fő funkciójába, a töltők összehasonlító nézetébe. A funkció segít összehasonlítani a töltések árát és időtartamát, specifikusan a saját autónkra nézve. Elegendő kiválasztani autónk típusát, megadni a töltési tartományt és már láthatjuk is, hogy a környező töltőknél mennyibe kerülne, valamint mennyi időbe telne az adott töltés.

Az applikáció a fentebb részletezett elsődleges funkciók mellett további lehetőségeket is tartogat, hiszen a  főképernyő felső részén megnézhetjük a töltőpinek jelmagyarázatát, illetve szűrhetünk az adott töltőknél teljesítmény, valamint csatlakozótípus alapján is. A bal felső sarokban kiválasztható a felhasználói profil nézet, itt adhatjuk meg saját gépkocsink típusát, valamint az autónk hozzáadása nézetben a kompatibilis töltőállomás-csatlakozókat is külön  beállíthatjuk. A profil nézetben elérhető a tervezett utak száma és a várható kilométerek mennyisége is.

Az elektromos autózás meghatározó eleme, maga a töltőinfrastruktúra fejlettsége és kiterjedése. Egyre többen ismerünk és használunk is számos – talán már túl sok – alkalmazást a töltőpontok keresésére. A funkciók folyamatos fejlesztése mellett, a Volteum megalkotása során kiemelt erőforrást fordítottak a magyarországi töltőpontok felkutatására és az alkalmazásba történő beépítésére. Tóth Zsófia elmondása szerint munkájuk során az egyik legtöbb hazai nyilvános töltőt tartalmazó adatbázist hozták létre, amely nagyban segíti az optimális útvonaltervezést is.

Az alapítócsapat négy fiatal és elkötelezett mérnökhallgatóból áll. A Volteum fejlesztésében a négy alapító tagon kívül három nagyon lelkes és kitartó programozó fejlesztő vesz részt, ők biztosították a megvalósítás nélkülözhetetlen informatikai hátterét. Az applikáció ötlete mintegy másfél éve született, azóta többször is kisebb-nagyobb mértékben átalakult, míg végül elnyerte jelenlegi formáját. A csapat az ötlettel megnyerte a 2019-es MVM EDISON startup versenyt, majd az ötletük validálását követően magvető befektetést kaptak az MVM kockázatitőke-befektető leányvállalatától, a Smart Future Lab Zrt.-től, ahol a befektetésen felül szakmai támogatással is segítik a projektet.

A Volteum applikáció még egészen friss, a fejlesztés csupán 4-5 hónapja zajlik. Az applikáció megjelenése azonban már most jól felépített és letisztult. „A siker záloga a folyamatos fejlődés és fejlesztés. Kemény és kitartó munkával eljutottunk odáig, hogy bemutathatjuk a magyarországi elektromos autós közönségnek a termékünket. Tudjuk, hogy még az elején járunk a fejlesztésnek, és még sokat kell dolgoznunk az applikáción. Célunk, hogy minél több felhasználói tapasztalatot gyűjtve és ezen irányvonalak mentén haladhasson tovább az alkalmazás fejlesztése. További terveink között szerepel például az utazástervezés optimalizálása különböző paraméterek szerint, a töltés közbeni szabadidőre való tervezés lehetősége, a töltőadatbázis folyamatos frissítése, illetve élő töltőadatok és foglaltság megjelenítése” – tette hozzá Tóth Zsófia.

Az ingyenes applikáció letölthető iOS és Android telefonokra egyaránt az AppStore, valamint a Google Play áruházakból.

Támogató
PR cikkek, támogatott tartalmak megjelenítése. Bővebb információ az admin kukac e-cars.hu e-mail címen kérhető.