A Tesla töltők – a járványterjedés visszaesésének és a korlátozások lassú, de folytonos feloldásának köszönhetően – ismét nagyobb látogatottságnak örvendenek, ám Észak-Amerikában és Európában a használat az utóbbi napokban még elmaradt a COVID előtti szinttől.

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy a Tesla töltők használata az egész világon fokozatosan javul. Szükség is van erre, hiszen a COVID-19-hez kapcsolódó gazdasági összeomlás miatt az év elején jelentősen visszaesett a köztéri töltőhasználat, melyre járványügyi szempontból egyébként szükség is volt, így mi is többször felhívtuk a potenciális veszélyekre a hazai elektromos autós közösség figyelmét.

Elon Musk legújabb tweetje szerint Ázsiában (elsősorban Kínában) a kihasználtság már meg is döntötte minden idők legjobb töltési adatait, ezzel egy időben pedig a másik két legnagyobb piac, Észak-Amerika és Európa szintén jelentősen javul.

„A kínai és az ázsiai-csendes-óceáni Supercharger-használat az eddig valaha tapasztalt legmagasabb kihasználtságon. Észak-Amerika gyorsan zárkózik felfelé. Európa kissé lemaradt.” – twittelte Musk, mely posztjához az alábbi grafikont is csatolta:

  • NAM (piros): Észak-Amerika
  • EMEA (fekete): Európa (többnyire), Közel-Kelet, Afrika
  • CHINA (szürke): ez talán egyértelmű
  • APAC (sárga): Ázsia-Csendes-Óceán (Kína kivételével)

A töltések számának növekedése két fő okra vezethető vissza: először is a Tesla-tulajok ismét többet vezetnek, különösen több hosszabb távú utat vállalnak be ismét, másodszor pedig hónapról hónapra több Tesla kerül az utakra, főleg Kínában, ahol a leggyorsabbnak tűnik a talpra állás a járvány okozta retorzió után.

Az érintett észak-amerikai és európai piacoknak több időre van szükségük a világjárvány előtti szinthez való visszatéréshez, de valószínűleg csak idő kérdése, remélhetőleg néhány hónapon belül minden a megszokott ütemben folytatódhat a világban, így pedig e-autózni, sőt, tölteni is a korábbiakhoz hasonló módon és lelkesedéssel lehet majd újra.

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!