Úgy tűnik, Elon Musk két legfontosabb vállalata, a Tesla és a SpaceX közötti kapcsolatok egyre szorosabbak. Már nem csak Musk személye köti őket össze, dolgoznak közös projekteken, megosztják a munkaerőt és vásárolnak is egymástól. Musk már korábban elismerte, hogy igen nehéz és időigényes két ilyen hatalmas, több milliárd dolláros vállalat vezetése, ahol több ezer ember dolgozik, ám minden nehézsége mellett talál benne pozitívumokat is, például a közös munka lehetőségét.

Hirdetés

Például korábban a két cég már dolgozott együtt új anyagok kifejlesztésén, melyeket a világűrben és a földön egyaránt hasznosíthatók.

Az egyik leglátványosabb példa az együttműködésre a Tesla Roadster esetében választható felszereltségi szint, a „SpaceX csomag” lesz. A csomag részeként az autót a SpaceX által kifejlesztett sűrített levegős fúvókákkal látják el.

Mióta a Tesla tőzsdei cégként üzemel, jelentéseket kell készíteniük a különböző vállalatokkal folytatott tranzakcióikról. A legutóbbi ilyen jelentésből pedig az látszik, hogy számos tranzakciót bonyolítottak le az utóbbi időben a SpaceX-szel.

Például a SpaceX 2019-ben 1 millió, míg 2020 áprilisáig már 1,2 millió dollár értékben vásárolt a Teslától akkumulátorokat. Ezen alkatrészek árképzéséről pedig „jóhiszeműen tárgyaltak”.

Tehát a SpaceX 2020-ban 4 hónap alatt több akkumulátort vásárolt, mint tavaly egész évben. Ez valószínűleg összefüggésben állhat a „Starship” nevű Mars-jármű programmal.

A SpaceX azonban nem csak akkumulátorokat vásárol a Teslától, hanem egyéb járműalkatrészeket is, ezeket azonban már normál áron. 2019-ben 0,6 millió, 2020-ban pedig szintén 0,6 millió dollár értékben. 

A Tesla továbbá arról is megállapodott a SpaceX-szel, hogy 700 000 dollár értékben szerszámokat gyártson neki a saját szerszámüzemében. Erre egy korábban egy tervezett leállás alatt került sor. 

Ezen felül a Tesla 20 alkalmazottja ideiglenesen a SpaceX-nél dolgozik, hogy segítsék őket bizonyos technikai kérdésekben. 

A SpaceX emellett még 2019-ben és 2020-ban 0,3-0,3 millió dollár értékben vásárolt Tesla Energy berendezéseket és szolgáltatásokat is. Ilyen termékeket egyébként már 2018-ban is vásároltak tőlük.

Hozzá kell tenni azonban, hogy más igazgatósági tagok is kötnek üzleteket a céggel. James Murdoch például 600 000 dollár értékben vásárolt Powerpack rendszert. Egy Larry Ellisonhoz kapcsolható vállalkozás pedig 400 000 dollárt számolt fel a Tesla Energy rendszer lehetséges jövőbeli bevezetéséért.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.