A Tesla és a Panasonic közötti kapcsolat folyamatosan romlott az elmúlt években, most azonban úgy tűnik, a profit érdekében visszatérnek egymáshoz. A hírek szerint a két cégcsoport a közelmúltban újra felerősítette az együttműködést, sőt, tárgyalásokat folytatnak az akkumulátorgyártás bővítéséről, mely elsősorban a Gigafactory Nevadát érinti. Az első Gigafactory növekedése eddig is lenyűgöző volt, a gyár pedig hamarosan a világ legnagyobb li-ion akkumulátorgyárává válhat.

Hirdetés

Némileg ellentmondásosak voltak a Tesla év eleji nyilatkozatai, melyek szerint a Panasonic akkumulátorcelláinak gyártási problémái korlátozzák a Model 3 ütemterveit. Akkor nem ilyen folytatásra gondoltunk.

A Panasonic kezdetben 1,6 milliárd dollárt fektetett a gyárba, hogy elérje a 35 GWh összkapacitást az akkumulátorcellák gyártásában.

A társaságnak akadt azért némi problémája ennek a célnak az elérésével, sokat lehetett hallani olyan jelentésekről, melyek szerint a Tesla–Panasonic kapcsolat nehéz időket él meg, mivel a Tesla gőzerővel dolgozik a saját akkumulátor-konstrukciójának véglegesítésén. Voltak olyan feltételezések is, melyek szerint tovább folytatódhat, sőt, bővülhet az együttműködés, de látva a múltbéli történéseket, a Tesla akku-projektjét, és azt, hogy a Panasonicnak milyen nehézségei vannak, ezeket a bővítési terveket valószínűleg felfüggeszthették (egy időre legalábbis).

Azt azonban hallottuk, hogy a Panasonic még mindig nyitott a közös munkára, a japán vállalat vezetőségének legújabb álláspontja szerint pedig valószínűbbnek tűnik a bővítés, mint valaha.

A japánok egyik legnagyobb problémája a Tesla Gigafactory projekttel kapcsolatban az volt, hogy az autógyártó mindig is alacsonyabb árakat szorgalmazott a Panasonic akkumulátorokra, ők pedig így gyakorlatilag pénzt veszítettek a termékeken.

Hétfőn a Panasonic pénzügyi igazgatója, Hirokazu Umeda bejelentése azonban mindent megváltoztatott. A legújabb adatok szerint a Tesla Gigafactory Nevada akkumulátor-előállítása nyereséges (legalábbis az első negyedévben az volt, mielőtt még a járvány miatt a termelést le kellett állítaniuk).

A Reuters mai beszámolója a témáról, melyben a pénzügyi vezetőt idézik:

„A Tesla iránti érdeklődés erős, a nevadai gyár jelenlegi kapacitása, évi 35 GWh, pedig nem elegendő a kereslet maximális kielégítéséhez. Jelenleg tárgyalásban vagyunk az üzem kapacitásának bővítéséről.”

A legutóbbi pletykák arról szóltak, hogy vajon képesek-e Nevadában az éves 54 GWh termelésre. Umeda megemlítette a cellák teljesítményének javítását is:

„Folyamatosan dolgozunk mind anyagi, mind pedig technológiai fejlesztéseken.”

A Tesla és a Panasonic régóta dolgozik együtt annak érdekében, hogy javítsák az akkumulátorcellák kémiai tulajdonságait, mely eredmény eléréséhez kölcsönösen szükségük van egymásra, így bízzunk benne, hogy sikerül megegyezniük. Ez lenne mindannyiunk közös érdeke, hiszen a fejlődés mindenki számára előnyös, nem utolsó sorban a felhasználóknak is.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.