Hirdetés

Az Audi és a Mercedes-Benz is büszkén újságolta el többször is különböző médiafelületeken, hogy zászlóshajújuk (Audi A8, Mercedes-Benz S osztály) hamarosan megjelenik tisztán elektromos verzióban is, leginkább a Tesla Model S ellenfelének szánva e verziókat. 2019 májusában egy menedzsmenti gyűlésen Bram Schot akkori vállalati igazgató így nyilatkozott:

„Az Audi A8 következő generációja minden bizonnyal tisztán elektromos lesz. Döntés még nem született róla, de elképzelhetőnek tartom.”

Bram Schot azt a Rupert Stadlert váltotta a cégvezetői pozícióban, akit letartóztattak a dízel-botrány miatt. Schotot pedig az ex-BMW vezető Markus Duesmann váltotta pár hónapja. A váltással pedig az elektromos A8-ra vonatkozó lendület is odalett, hiszen az Automotive News szerint csak plug-in hibrid kiadás lesz az A8-ból, ami már tavaly februárban bemutatkozott!

A döntésről Hans-Joachim Rothenpieler, az Audi fejlesztési vezetője beszélt az Automotive News magazinnak.

Így viszont már az adatok is tudhatóak az A8 plug-in hibrid változatáról:

„A csúcsmodell egyértelműen az Audi A8 L 60 TFSI e quattro lesz, mely egy 3 literes V6-os erőforrást és egy elektromos motort kapott, egy 14,1 kWh kapacitású folyadékhűtéses akkumulátorral és egy nyolcsebességes Triptronic váltóval. A modell összteljesítménye 449 lóerő és 700 Nm-es csúcsnyomatékkal bír. WLTP szerint több mint 40 kilométert autózhatunk tisztán elektromos üzemmódban. A 7,2 kW-os fedélzeti töltővel pedig 2 órába telik az akkumulátor feltöltése.”

A döntés sajnálatos, hiszen a BMW 7-es sorozatából érkezik majd 2022-ben a tisztán elektromos kiadás.