A töltőszolgáltatók a koronavírus-járvány ellenére megpróbálják fenntartani és működtetni töltőhálózataikat, de fontos, hogy okosan használjuk azokat. A vírus következtében kialakult helyzetben az e-autósok valamivel könnyebb helyzetben vannak a belső égésű motoros járművek tulajdonosaihoz képest, ugyanis ők akkor is használhatják autóikat, ha kizárólag az otthoni töltés lehetőségét veszik igénybe.

Az autó otthoni éjszakai töltése egy nagyon biztonságos megoldás, ellentétben az üzemanyagtöltő állomások látogatásával. Egy nyilvános töltőoszlopon történő töltés azonban már más történet, ez ugyanolyan higiénés óvintézkedéseket igényel, mint a benzinkutas tankolás.

A dugalj, a töltőkábel, és bizonyos esetekben az érintőpad is komoly aggályokat vet fel, megvan ugyanis a reális esélye annak, hogy ezeket a dolgokat korábban fertőzött személy használta.

Szóval mit is kéne tennie azoknak, akik a köztéri oszlopokat választják?

Ha nincs mód a nyilvános töltés elkerülésére, akkor mindenképp vigyünk magunkkal fertőtlenítőszert és papírtörlőt. Mielőtt használni kezdenénk a töltőt, ezek segítségével legalább 20-30 másodpercig fertőtlenítsük kezeinket.

A második lehetőség az eldobható kesztyű (vagy bármilyen más védőfelszerelés) használata annak érdekében, hogy a dugaszokkal, kábelekkel vagy az érintőpaddal ne kelljen közvetlenül érintkeznünk. Ha pedig egy sok oszloppal rendelkező állomásra érkezünk, próbáljunk minél távolabbi helyet választani a többiektől, már ha ez lehetséges. A töltés közbeni várakozásra ebben az időszakban nem tekinthetünk úgy, hogy ez a közös beszélgetések, szívélyes üdvözlések egyik jó színtere, kerüljük a személyes interakciókat. 

Azok, akik a töltési pontokat engedélyezések vagy érintőkijelzők használata nélkül tudják használni (ilyenek például a Tesla töltői), természetesen jobb helyzetben vannak, nekik eggyel kevesebb dolgot kell összefogdosniuk. 

Néhány fizetős szolgáltató – például az IONITY – közleményt adtak ki a koronavírus-járvány okozta krízissel kapcsolatosan. A teljes verzió itt érhető el, egy részlet pedig alább olvasható:

„Mindannyiunknak megvan a magunk felelőssége abban, hogy a fertőzés terjedését csökkentsük. Alapvető fontosságú, hogy mindenki kövesse a kormány és az egészségügyi hatóságok tanácsát a személyes higiénia vonatkozásában. A legfontosabb ajánlás az, hogy mindenki rendszeresen, legalább 20 másodpercig mossa vagy fertőtlenítse a kezeit a fertőzés terjedési kockázatának minimalizálása érdekében. Töltési pontjainkon azt javasoljuk, hogy az ügyfelek tisztítsák meg a kezüket a töltő használata előtt, majd a töltés befejezte után is, vagy használjanak kesztyűt az érintőpad és a töltőkábel, valamint a dugaljjal való érintkezés során. Sok partnerünk kiváló higiéniás tanácsokat, oktató videókat kínál, illetve eldobható kesztyűk is beszerezhetők tőlük. Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésre tanácsadás céljából is azok számára, akiknek bármilyen kérdése vagy aggálya van a témával kapcsolatban.”

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk az egészségünkre!

“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”