Fertőző források lehetnek a benzinkutak is – Miért biztonságosabb egy EV?

0

Nyilvánvalóan nem lehet kijelenti, hogy minden benzinkúti tankolás lehetőség arra, hogy megfertőződjünk. Jelenleg a világ egészén téma az új koronavírus okozta pandémia (COVID-19). A Kínából induló, de mára már szinte az összes kontinensen, a világ országainak többségében megjelenő vírus ott lehet mindannyiunk környezetében. A benzinkutakon naponta több tízen, de akár több százan megfordulnak, gyakorlatilag pár percenként kézről kézre adják egymásnak a töltőpisztolyt az emberek. Alapvetően nehezen terjed a fertőzés tárgyakon, eszközökön keresztül, de fontos, hogy a COVID-19 a legfrissebb kutatási eredmények szerint néhány óráig életképes a gazdaszervezeten kívül, élettelen felszínen is. Ezzel tehát rá is tapintottunk egy – a kialakult helyzetben igen fontos – előnyére az e-autóknak, hagyományos energiaforrással szerelt társaikhoz képest.

A kutak pisztolyainak megérintése kockázatot jelent. Az elektromos járművek tulajdonosai ennek nincsenek kitéve. Először azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy vannak módok a rizikó minimalizálására azok számára is, akik kénytelenek ebben az időszakban is benzinkútra járni. A legegyszerűbb módszer a védőkesztyű viselése, különösen az eldobható típusok, mert ezeket a tankolás után azonnal a közelben lévő kukába lehet dobni.

Más módszerek között szerepelhet még a magunkkal hordható fertőtlenítő spray. Előfordulhat azonban, hogy az üzemanyagtöltő-állomás személyzete nem kifejezetten örül, ha fújkáljuk a felszerelésüket, ezért talán jobb opció a kézi tisztítószer használata azonnal, miután befejeztük a tankolást. Itt szeretném leszögezni, hogy nagy különbség nincsen az EV-k és a hagyományos hajtások használói között a rizikó tekintetében, ha nyilvános töltőket használunk, ugyanis azokat épp úgy adhatjuk kézről-kézre, ahogy a benzinkutak eszközeit. Annyi talán az előny ebben az esetben, hogy kevesebben használják az elektromos autós töltőket hazánkban.

Mi minden lehet egy benzinkúton?

Több kutatás is foglalkozott a témával, a Kimberly-Clark Professional higiéniás csapata például több száz hétköznapi tárgyról vett mintát szerte az Egyesült Államokban. Eredményeik alapján az egyik legszennyezettebb felszínnek bizonyultak a töltőpisztolyok a nyilvános postaládákkal, ATM-ekkel és mozgólépcső-korlátokkal együtt. A kép szemléletes, nézzük csak az otthoni WC-hez képest…

Miért biztonságosabb egy EV?

Egyszerűen azért, mert a használók többsége otthon tölti fel elektromos autóját. Ez egy sokkal jobban ellenőrzött környezet, ahol gyakran takarítunk, fertőtlenítünk (jó esetben), és ahol minden higiénés intézkedésért mi magunk vagyunk felelősek. Tehát ha szükséges, használat előtt és után is letörölhetjük fertőtlenítő törlőkendővel saját berendezésünket, és szinte biztosak lehetünk benne, hogy tiszta, vagy ahogyan a hozzáértők mondják, csíramentes a töltő. Ezen kívül az otthoni töltőket valószínűleg csak egy-két ember használja, így a különböző kórokozók terjedésének esélye jelentősen csökken.

Összefoglalva tehát az elektromos autó minimalizálja a kockázatot a legtöbb fertőzésre, így a koronavírus esetében is csökken a megbetegedés esélye, ha csak a járműhasználatot, beleértve azok töltését – legyen az fosszilis energiahordozó vagy elektromos áram – nézzük. Mindenkit arra szeretnénk ösztönözni, hogy kerülje a nyilvános töltőállomásokat, ha pedig mégis ezeket választja, gondosan ügyeljen a fertőtlenítésre.

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”